Denník N

Ruské firmy slovenských biznismenov. Jedna prepustila 80 % zamestnancov a ďalšej dochádzajú suroviny. No Rusko neopúšťajú

Ivan Kmotrík, Štefan Rosina a Oszkár Világi Foto - Dennik N
Ivan Kmotrík, Štefan Rosina a Oszkár Világi Foto – Dennik N

Rusko je po útoku na Ukrajinu už takmer štyri mesiace pod tlakom medzinárodných ekonomických sankcií. Tie postihujú aj ruské podniky slovenských biznismenov. Denníku E opísali, ako na nich dopadajú sankcie, no väčšina zatiaľ svoje tamojšie biznisy odpredať neplánuje. Lebo v niektorých prípadoch to ani nie je možné. 

Suroviny zo západného sveta nakúpené vo väčších objemoch ešte pred útokom na Ukrajinu sú teraz už takmer vyčerpané, a nové sa na ruskom trhu nakúpiť nedajú vôbec. Alebo iná fabrika už dlhšie stojí bez života, lebo výrobu odstavil aj jej ruský odberateľ v rukách veľkého západoeurópskeho koncernu. A majitelia ďalšej firmy sa zasa obávajú, čo proti investorom z cudziny podnikne samotné Rusko.

S tým všetkým teraz zápasia ruské podniky vplyvných slovenských biznismenov, medzi ktorých patria Ivan Kmotrík, Štefan Rosina, Oszkár Világi i lídri skupiny J&T. Na zložitý trh sa totiž spravidla odvážili ísť iba najťažšie váhy slovenského biznisu.

Až na J&T, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie