Denník N

Potrebujeme McDonald’s vo vzdelávaní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je analytik INESS

Na svete existujú dva typy ľudí – tí, ktorí majú radi firmu McDonald’s, a tí, ktorí neštudovali ekonómiu. McDonald’s je krásna ukážka sily optimalizácie procesov, ktorá vedie k vysokej efektivite a následne k obľúbenosti medzi zákazníkmi. Legendárny cheeseburger dokonca ekonómovia vyhlásili za „najlacnejšie a najvýživnejšie jedlo v histórii ľudstva“.

Tajomstvo McDonaldu sa skrýva v jednom slove: štandardizácia. Rozmiestnenie vybavenia reštaurácie a kuchyne, ako aj každý pohyb zamestnanca, uhorky a zákazníkov prechádzajú v McDonald’s dôkladnou analýzou. A výsledky tejto analýzy sú následne využívané franšízami (pobočkami) po celom svete a nastavujú podľa nich svoje prevádzky. Vďaka tomuto dokáže McDonald’s držať náklady nízko, kvalitu vysoko, a to aj v takých rozdielnych podmienkach, ako je izraelská púšť alebo Múzeum Louvru v Paríži.

Otázka za milión je, kde všade by sa štandardizácia dala využiť. Keď to funguje na plnenie brucha, fungovalo by to aj na plnenie hláv detí? Odpoveď na túto otázku hľadajú niektoré siete škôl po celom svete. Asi najznámejšia z nich je Bridge International Academies. Bridge vznikla v roku 2008 ako sieť súkromných nízkonákladových škôl pre deti z rozvojového sveta. Išlo o iniciatívu americkej organizácie NewGlobe a od začiatku mala za cieľ vytvoriť silno štandardizovanú vzdelávaciu službu.

Vysoký štandard v štandardizácii škôl

Najviac škôl sa podarilo Bridge otvoriť v Keni, kde v jednom čase študovalo 100-tisíc žiakov na viac ako 400 školách. Tieto školy fungovali podľa modelu navrhnutého v centrále Bridge, ktorý vniesol štandard a štruktúru do všetkých aspektov školy. Vyučovanie v triedach sa odohráva podľa detailného vzdelávacieho plánu, ktorý predpisuje, čo majú učitelia učiť a ako.

Tento plán ide až do takých detailov, že učitelia majú naplánované, čo majú hovoriť na konkrétnej hodine, čo písať na tabuľu, kedy ju zmazať, ako sa majú pýtať žiakov, reagovať na ich odpovede, dávať im spätnú väzbu a motivovať ich, aby sa snažili. V tomto všetkom im pomáha

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie