Denník N

Ceny plynu, ktoré ohlásil Sulík, sú prekvapujúco nízke. Čo to znamená pre vás a pre celý trh?

Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dvaja najväčší dodávatelia plynu by mali od nového roka zvýšiť ceny o 59 %, prípadne o 34 %, ak sa im zákazník upíše na štyri roky. Vyhlásil to počas svojho štvrtkového odvolávania v parlamente minister hospodárstva Richard Sulík.

Takéto podmienky by mal podľa Sulíka ponúkať štátny SPP, ktorý ovláda väčšinu slovenského trhu. Druhým dodávateľom by mal byť innogy Slovensko – dvojka na trhu s plynom.

Na prvý pohľad to vyzerá, že Sulík varoval pred veľkým zdražovaním. V skutočnosti však ide o veľmi výhodné ponuky. Vývoj na trhu s plynom totiž smeruje k tomu, že celkové ceny vrátane všetkých poplatkov a daní by sa mali od januára zvýšiť až o 150 %.

Čo vieme určite zo Sulíkových slov

SPP a zrejme aj innogy by mal dať zákazníkom dve ponuky:

  • Prvá počíta s viazanosťou na 4 roky, a preto je o niečo výhodnejšia. Cena by mala v prvom roku stúpnuť podľa Sulíka o tretinu – zo 43 eur za megawatthodinu na 57 eur (vrátane prepravy, distribúcie a DPH).
  • V ďalších dvoch až troch rokoch zmluvy by sa cena mala zvyšovať už iba o 12 percent, čo je odhad inflácie, s ktorým počíta Sulík. Na konci štvorročného zmluvného obdobia by mala klesnúť na šesť percent, čomu by mal zodpovedať aj nárast ceny.
  • Druhá možnosť je upísať sa iba na jeden rok. V tom prípade sa odberateľovi zvýši cena plynu na 66 eur za megawatthodinu, čo je 59-percentný nárast.

Kto môže dostať lacnejší plyn

Ak vychádzame zo Sulíkovho vyjadrenia, možnosť uzavrieť štvorročnú a ročnú zmluvu by mali domácnosti. Zmluvy budú môcť uzatvárať od augusta do konca roka.

SPP potvrdil, že s ministerstvom vo veci rokuje, zatiaľ však nie je jasné, akých ďalších odberateľov by sa mala zľava týkať.

Teda či si na ňu siahnu aj zraniteľní odberatelia ako detské domovy, domovy dôchodcov alebo domové

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Richard Sulík

Ekonomika

Teraz najčítanejšie