Denník N

Do schránky na slovensko.sk sa prihlásite už aj cez mobil, no ešte cezeň so štátom nevyriešite, čo potrebujete

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová predstavila prvú časť projektu Slovensko v mobile. Ak si stiahnete aplikáciu, na slovensko.sk sa prihlásite už aj cez mobil. Čítačku kariet budete potrebovať len pri prvom prihlásení.
  • Mobilom sa zatiaľ nedá vybaviť zmena trvalého bydliska či napríklad prepis auta. Remišová sľubuje, že nové slovensko.sk vybudujú do dvoch rokov.
  • Podľa IT odborníka Jána Suchala je aplikácia zvládnutá z pohľadu kvality dobre, no do vybavovania byrokracie neprinesie revolúciu.

Kto si chcel doteraz vybaviť zmenu trvalého pobytu, cez mobil to nemohol urobiť. Musel si zapnúť počítač, zapojiť doň čítačku na elektronický občiansky preukaz a prihlásiť sa buď na slovensko.sk, alebo na webstránku daňového úradu, prípadne iný štátny web podľa toho, čo chcel vyriešiť.

Zásadne to nezmení ani štátna aplikácia Slovensko v mobile, ktorú v pondelok predstavila ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Ľuďom pri elektronickej komunikácii so štátom však aj tak prinesie jedno uľahčenie, budú sa môcť prihlásiť do svojej osobnej elektronickej schránky na slovensko.sk aj bez čítačky, len pomocou aplikácie.

„Mobilné ID je odteraz prístupné pre doterajších užívateľov portálu Slovensko.sk a umožní prístup k 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Technológie

Veronika Remišová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie