Denník N

Štátny biznis s kompou cez Dunaj za milióny mieri ku Glváčovi

Ladislav Lazár s ministrom Petrom Žigom zo Smeru pred médiami. Foto – TASR
Ladislav Lazár s ministrom Petrom Žigom zo Smeru pred médiami. Foto – TASR

Zákazka za desiatky miliónov eur od Vodohospodárskej výstavby skončila vo firme s nejasným pozadím. Dokumenty podľa blogerky Veroniky Remišovej podpísali dve ženy, ktoré sú vo firme s ministrom obrany Martinom Glváčom.

Veľká štátna zákazka, ktorá by mohla priniesť súkromnej firme Ponton City možno až 50 miliónov eur, by mohla smerovať k ministrovi obrany Martinovi Glváčovi (Smer), ku schránkovej firme z kauzy emisných povoleniek aj k firme Budamar. Tvrdí to blogerka Veronika Remišová, ktorá by mohla byť na kandidátke OĽaNO do parlamentných volieb. Na prípad ako prvý upozornil poslanec Mosta-Híd Árpád Ersék.

Zákazka sa týka prevádzkovania kompy cez vodné dielo Gabčíkovo. Firma Ponton City dostala zákazku na 15 rokov od štátnej Vodohospodárskej výstavby (VV) riadenej nominantom Smeru Ladislavom Lazárom. Donedávna ju pre VV prevádzkoval rovnako štátny Slovenský vodohospodársky podnik, podľa webu cas.sk boli náklady nižšie, ale web vychádzal z polovičnej čiastky, než akú vypočítala Remišová.

Pripravovali sa

Podozrivé podľa Remišovej je už to, že si firma nechala postaviť kompu už vo februári 2015, keď ešte nebola vyhlásená súťaž na jej prevádzkovanie. V súťaži bol len Ponton City, ktorý ju aj vyhral. Podľa Remišovej niekto musel vedieť, že súťaž bude, aj kto ju vyhrá.

Firma bola podľa nej do roku 2014 pod vplyvom firmy Budamar, ktorá figurovala v kauze podozrení z daňových únikov.

Vlastníctvo firmy sa neskôr zmenilo a jej majiteľmi sú spoločnosti CFS a Spinex. Remišová našla, že za CFS sú schránkové firmy, z ktorých jedna má sídlo na rovnakej adrese ako garážová firma Interblue Group, ktorá zarábala obrovské čiastky na kauze emisie za prvej vlády Roberta Fica.

Stopy Spinexu podľa Remišovej zasa vedú k Jozefovi Blaškovi, ktorý by mal byť príbuzným Ľubomíra Blaška, už nebohého podnikateľa označovaného za mecenáša Smeru.

Spoločníčky Glváča

Nejde o jediné prepojenie, ktoré našla. V Ponton City zastupovala jej akcionárov Michaela Töröková, ktorá je spoluvlastníčkou firmy RHK real. V nej je podľa obchodného registra stále ako spolumajiteľ minister obrany Martin Glváč (Smer). Overovateľkou zápisnice je ďalšia Glváčova spoločníčka Lívia Krnčoková, ktorá bola aj jeho právnou zástupkyňou. V RHK real bola v rokoch 2004 až 2007 aj manželka premiéra Svetlana Ficová.

Remišová tvrdí, že prevádzkovanie kompy môže vyjsť štát za 15 rokov minimálne na 50 miliónov eur, keďže kompa jazdí cez vodné dielo dvakrát za hodinu a platby vychádzajú z počtu jázd. Ponton City podľa nej uzavrela s Vodohospodárskou výstavbou ďalšiu zvláštnu zmluvu na bagrovanie nánosov v Gabčíkove. Blogerka hovorí, že podobné práce vykonávala iná štátna firma v roku 2011 za tretinovú cenu.

Podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča po zvýšení ceny nafty môže suma za prevádzkovanie kompy narásť o ďalšie milióny eur, predseda Novy Daniel Lipšic pre prípad podáva trestné oznámenie.

Súťaž bola, kompa drahá nie je, vraví Lazár

Lazár tvrdí, že je Matovič patologický klamár. Kompu dovtedy nevlastnili, ale platili za službu Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP). Kompa bola podľa neho stará, „pomerne poruchová“, momentálne na pravej strane Dunaja býva viac ľudí a je viac vyťažená. Vraví, že premostiť vodné dielo je technicky komplikované a finančne náročné, takže vysúťažili dopravu cez kompu.

Šéf štátnej firmy tvrdil, že vypísali medzinárodnú súťaž a informatívne oznámenie o nej zverejnili v novembri 2014. Vraví, že sa sa prihlásili do nej prihlásili tri firmy vrátane SVP. V skutočnosti ale v elektronickej aukcii súťažil len Ponton City. Rozdiel v cene podľa neho nie je veľký. Za starú kompu platili 1,2 milióna ročne, za novú 1,65 milióna a tvrdil, že 25 miliónov za celý prenájom neprekročia. Matoviča chce žalovať.

Ponton City sa nedá nájsť a nemá na webe na seba kontakt. Jeho stanovisku sprostredkovala VV a na tlačovke ho prečítal sám Lazár. Jej konateľ tvrdí, že 25 miliónov je maximum, ktoré môžu vyúčtovať a odmieta, že by jeho firma bola schránková. „Ide o drzé ohováranie, voči ktorému sa budeme brániť súdnou cestou,“ tlmočil cez Lazára konateľ Vladimír Mravčák.

Glváč cez tlačový odbor ministerstva napísal, že „nemal o tejto záležitosti žiadne informácie, ako ani o konaní žiadneho z aktérov“. Už niekoľko rokov nepodniká a nevykonáva advokátsku prax a spájanie svojho mena považuje za nehoráznosť.

Ešte minulý týždeň po obvineniach poslanca Mosta-Híd Érseka ministerstvo životného prostredia Petra Žigu (Smer) reagovalo, že ide len o predvolebnú kampaň.

Aj kompa môže byť miliónový biznis. Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza kompa

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie