Denník N

Dilema za miliardy eur: Analytici ÚHP spočítali, koľko bude stáť znižovanie emisií, a prstom ukázali na U. S. Steel

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Útvar hodnoty za peniaze spočítal, že splniť cieľ na zníženie emisií do roku 2030 bude stáť 2,6 až 13,5 miliardy eur.
  • Najkľúčovejšie zmeny čakajú košické oceliarne a dopravu.
  • V pomere emisií na hlavu sú Slováci o 20 percent nad celosvetovým priemerom.

Najnovšia analýza Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) zrejme zvýši tlak na košické oceliarne U. S. Steel, aby sa pustili čo najskôr do modernizácie svojej výroby. Analytici sa pozreli na opatrenia, ktoré môže Slovensko spraviť, aby splnilo záväzok znížiť za osem rokov emisie skleníkových plynov minimálne o 55 percent oproti roku 1990. Na analýze robili spolu s renomovanou konzultačnou spoločnosťou Boston Consulting Group a Inštitútom environmentálnej politiky, ktorý patrí pod ministerstvo životného prostredia.

Pri každom opatrení analyzovali dva parametre – o koľko by sa ním dali znížiť emisie skleníkových plynov a koľko by to stálo. Z takmer šesťdesiatich spôsobov, ako znížiť emisie, vytŕčajú v analýze tri a všetky sa týkajú košickej dcéry amerických železiarní.

Modernizácia oceliarní sa podľa analýzy javí ako najrozumnejšia a najschodnejšia. Jej súčasťou má byť aj výmena starých vysokých pecí na železnú rudu za oblúkové pece na elektrinu. Tá sa u nás vyrába prevažne z jadra a vody, čiže s nízkou uhlíkovou stopou. No treba vyriešiť otázku, kto to zaplatí. U. S. Steel otvorene hovorí, že bez štátu do toho nepôjde.

Je tu však aj druhá možnosť. Okrem modernizácie oceliarní by

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie