Denník N

Agroskupina expartnera J&T sa poučila. Do právnych súbojov o farmy sa už nezapájame, hovorí jej manažér

Generálny riaditeľ spoločnosti Sanagro Tomáš Kohút. Foto N - Vladimír Šimíček
Generálny riaditeľ spoločnosti Sanagro Tomáš Kohút. Foto N – Vladimír Šimíček

Skupina Sanagro bývalého partnera J&T Martina Fedora patrí k najväčším vlastníkom fariem v krajine.

S jej generálnym riaditeľom Tomášom Kohútom Denník E hovorí o tom:

  • ako chcú ďalej rásť,
  • ako zvyšujú výrobu tých potravín, ktoré Slovensku najviac chýbajú,
  • prečo sa už nechcú zaplietať do získavania fariem cez právne spory,
  • ako sa im darí do prestarnutého agrosektora lákať mladých ľudí,
  • no i o tom, ako si k zvieratám už musia dovážať ľudí až z ďalekého Uzbekistanu.

Akú máte aktuálne celkovú obrábanú plochu pôdy na vašich farmách a aké sú vaše dlhodobé plány pri jej rozširovaní? Koľko fariem ešte chcete prebrať?

Aktuálne obrábame 19-tisíc hektárov, z čoho je 15-tisíc hektárov ornej pôdy a zvyšok trvalé trávne porasty. Celkovo máme 11 fariem. Dve z nich sú ekologické a jedna je ešte v konverzii na ekológiu. Celkovo teda budeme mať až tri ekologické farmy. A čo sa týka ďalšieho rastu, nemáme vopred definované, koľko pôdy by sme mali mať v budúcnosti. Určite chceme mať regionálne ucelenejšie skupiny fariem, lebo keď sú blízko seba, ľahšie môžu kooperovať pri využívaní strojov, a tým dosahovať aj úspory.

Takto rozumne to už máme vytvorené v Hlohovci. Máme tam vedľa seba päť fariem a pri Senici máme štvoricu fariem. V Turci máme len jednu a je tam aj firma AFG, ktorú nevlastníme, no sme jej veriteľom. Naše terajšie celky chceme rozširovať a rovnako sa budeme snažiť vytvoriť nové v iných regiónoch. Osamotené farmy sú na riadenie i dosahovanie ziskov náročnejšie.

Pozeranie po ďalších farmách

Prečo ste sa predvlani napokon nedohodli na prevzatí fariem skupiny Esin a namiesto vás ich kúpila rodina Tkáčovcov z J&T? Išlo o zhruba 12-tisíc hektárov, to by vás skokovo posunulo dopredu, nie? 

Naša dohoda s Esin padla na peniazoch. Celý obchod bol už dohodnutý, i keď na hrane či mierne za hranou toho, za čo štandardne nakupujeme farmy. No po uzavretí dohody sa ukázala ešte jedna záležitosť, ktorá

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie