Denník N

Tajuplné združenie Nufia vzniklo vraj ako pocta medvedici Ingrid, teraz ho ochranári a vedci prirovnávajú k Marcelovi Slávikovi

V koláži predsedníčka OZ Nufia Mária Barátiová (vľavo hore) a zástupcovia organizácií, ktorým napadla ich projekty. Vedec Marcel Uhrin (vpravo hore), ochranár Pavol Majko (vľavo dole) a turistický nadšenec Belo Špišák (vpravo dole). Koláž - N. Foto - reprofoto N/Nový čas, 2x N a Petra Sokolová
V koláži predsedníčka OZ Nufia Mária Barátiová (vľavo hore) a zástupcovia organizácií, ktorým napadla ich projekty. Vedec Marcel Uhrin (vpravo hore), ochranár Pavol Majko (vľavo dole) a turistický nadšenec Belo Špišák (vpravo dole). Koláž – N. Foto – reprofoto N/Nový čas, 2x N a Petra Sokolová

Fanúšikovia diaľkového behu v horách, takzvaného ultratrailu, po rokoch pandémie opäť trénujú kondičku na preteky s názvom Východniarska stovka. No nakoniec je dosť možné, že si ju opäť nezabehnú. Dôvodom nebude vírus, ale tajuplné občianske združenie.

Tradičné bežecké podujatie Východniarska stovka musí čakať, či sa s námietkami neprihlási občianske združenie Nufia. To je účastníkom konania. Prednedávnom sa združeniu už podarilo zrušiť podobné podujatie – Nízkotatranskú stíhačku.

Nufia namietala, že pár desiatok bežcov a ich fanúšikovia – väčšinou rodinní príslušníci – by mali negatívny vplyv na životné prostredie.

„Náš beh je špecifický. Bežci sú roztrúsení na vyše stokilometrovej trase. Beží sa väčšinou po turistických trasách mimo ochranných území. Štátna ochrana prírody s tým nemala problém,” vysvetľuje bežecký a turistický nadšenec Belo Špišák, ktorý podujatie založil a svojpomocne organizuje niekoľko rokov. Pre miestne obce a prevádzky ide zase o rozvoj turizmu.

Aj keď registrácia na podujatie odštartovala, samotný štart pretekov je neistý. Belo Špišák možno bude musieť bežcom vracať symbolické štartovné. „Nufia robí zakaždým to isté. Vznesie nejakú námietku v posledný deň, keď je to možné. Tá je väčšinou zamietnutá. No potom podá odvolanie, o ktorom bude musieť rozhodovať ministerstvo životného prostredia, a to trvá niekedy mesiace.”

Podobné podujatia sa nedajú len tak posúvať. „Ľudia to majú naplánované, niektorí si preto brali dovolenku, museli trénovať,” vysvetľuje Špišák.

Takto to vyzerá na trati pretekov Východniarska stovka:

Foto – archív Bela Špišáka
Foto – archív Bela Špišáka

Bežci však nie sú jediní, komu Nufia prekazila plány. Podobné skúsenosti majú dokonca aj uznávaní ochranári či dokonca biológovia, ktorí robia výskum v teréne. Nufia posiela námietky voči čomukoľvek, čo potrebuje povolenia alebo výnimky v rámci zákona o ochrane prírody.

Prečo je to problém: Zahltení úradníci nemajú čas poriadne sa zaoberať inými prípadmi, ktorých vplyvy na životné prostredie sú oveľa závažnejšie. Výsledok je ten, že Nufia síce v niektorých konaniach znechutí žiadateľov natoľko, že svoj zámer zrušia, no súčasne sú iné vážnejšie prípady posudzované narýchlo a povrchne.

V parlamente sa práve schvaľuje novela zákona, ktorá má obštrukciám a zahlcovaniu úradníkov zabrániť.

Prekážal im aj výskum, ktorý mal ochrániť žaby v meste

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie