Denník N

Je férové povedať, že nás nečakajú ľahké časy, hovorí hlavný ekonóm NBS Horváth (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď sa pozrieme na ďalší vývoj ekonomiky, nebude to žiadna sláva, hovorí hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth. Inflácia bude naďalej vysoká, kúpyschopnosť obyvateľstva slabá a problémy v priemysle budú pretrvávať. „Najbližšie štvrťroky budú z hľadiska rastu slabé. K poklesu ekonomiky už pravdepodobne došlo v tomto štvrťroku,“ hovorí.

Horváth v rozhovore ďalej vraví:

  • Najväčšia neznáma je, či dôjde k väčším výpadkom v dodávkach plynu, čo by nás mohlo dostať do hlbšej recesie.
  • Ceny potravín do konca roka ešte porastú aj oproti dnešným úrovniam;
  • Nové členské krajiny EÚ majú momentálne vyššiu infláciu, čo je zaujímavý fenomén.
  • Pre vysokú infláciu si viac všíma, keď sú v obchodoch nejaké zľavy.

Podľa najnovšej prognózy Národnej banky Slovenska (NBS) budeme mať dvojcifernú infláciu nielen v tomto roku, ale zrejme aj v budúcom. Prečo očakávate taký vysoký rast cien ešte aj v budúcom roku? 

Je to dané vývojom cien energií. Dvojciferná inflácia v budúcom roku je však za predpokladu, že vláda neprijme zásadnejšie opatrenia. Už vieme, že sa hovorí o dohode s dodávateľmi plynu. Takéto opatrenia by v budúcom roku mohli zabrániť dvojcifernej inflácii. Keď neuspejeme v tejto oblasti, podľa trhových cien to vyzerá tak, že ceny plynu by mali ísť budúci rok hore o 130 percent, čo povedie k dvojciferným inflačným číslam.

Takže v odhade, že v budúcom roku by priemerná inflácia mala byť vyššia ako 11 %, nie je ešte zohľadnená dohoda ministra hospodárstva Richarda Sulíka s SPP o cenách plynu pre domácnosti. Tak?

Ešte sme to nezohľadnili. To bola čerstvá informácia, ktorá prišla po tom, ako sme sfinalizovali predikciu. To len vystihuje celú situáciu, v ktorej sa nachádzame. Veľmi rýchlo sa mení aj situácia na svetových trhoch, aj rôzne opatrenia, prichádzajú návrhy z rôznych strán, niektoré treba brať vážnejšie, iné menej. V takomto prostredí je veľmi ťažké robiť predikcie, ktoré prežijú horizont mesiaca.

Pripomeňme, že v máji sme mali podľa štatistikov medziročnú infláciu takmer 13 percent. To je doteraz najviac od roku 2000. Kedy bude podľa vás inflácia u nás vrcholiť? V budúcom roku v januári?

Áno, rátame s tým, že vrchol by inflácia mala dosiahnuť začiatkom budúceho roka. Opäť to súvisí s regulovanými cenami energií. V tomto roku máme ceny energií pre domácnosti zafixované

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Iné podcasty Denníka N

Inflácia

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie