Denník N

Letovanec z nemocníc Penty: Zakrývať nepripravenosť štátu ohýbaním zákonov je spiatočnícke (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miriama Letovanec je dnes senior projektová manažérka zodpovedná za projekty plánu obnovy v sieti nemocníc skupiny Penta Svet zdravia. V minulosti viedla Implementačnú jednotku na úrade vlády.

V rozhovore hovorí, prečo Penta nezaplatí výstavbu nemocníc z vlastných zdrojov, aj to:

  • aké náročné je postaviť nemocnice,
  • či to stihneme,
  • na čo žiadajú šestinu zdrojov z plánu obnovy,
  • či sa rokuje o predaji Borov štátu.

V stredu mal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predložiť uznesenie, kde malo byť napísané, ktoré nemocnice postavíme z plánu obnovy. Neurobil to a je to už druhý termín, ktorý nedodržal. Koaliční partneri si zobrali čas do konca týždňa. Ako takýto odklad ovplyvňuje, či stihneme postaviť nemocnice z plánu obnovy alebo nie?

Ak stále platí, že lôžka majú byť odovzdané do 30. júna 2026 a termíny sa nepredĺžia, tak každý deň váhania nás pripravuje nielen o peniaze, ktoré môžeme stratiť nesplnením míľnika, ale uberá aj z výsledku pre pacienta v nemocnici. Máme tri rôzne výzvy – hrubá stavba, kompletná nemocnica a rekonštrukcie. 1. júla 2026 má do nemocnice vstúpiť prvý pacient, ale keďže nemocnica musí byť plne funkčná a skolaudovaná, všetci vieme, že už dnes je neskoro.

Video: Letovanec z nemocníc Penty: Sme na pokraji reálneho „prúseru“

Jeden z míľnikov je, že investičný plán spolu so zoznamom nemocníc sa má schváliť do 30. júna. Z tohto pohľadu to stíhame.

Na reálnu výstavbu však máme štyri roky. Ide o celú realizáciu projektu a predprípravnú fázu, musí sa určiť, aký medicínsky plán bude v danej nemocnici, aká zdravotná starostlivosť sa bude poskytovať. Projektová dokumentácia sa nepripraví lusknutím prsta. Potom príde posudzovanie vplyvov na životné prostredie a samotná výstavba nemocnice v čase, keď bojujeme so vstupmi stavebných materiálov. Ešte máme zniesť zákonnú lehotu na kolaudáciu nemocnice, ktorá je šesť mesiacov. Dnes už vieme, že ak nemáme aspoň čiastočne pripravené projekty, je to nerealizovateľný termín.

Zatiaľ boli medializované informácie, že Penta, a teda Svet zdravia, žiada peniaze na nemocnice v Humennom a Rimavskej Sobote. Sedí to?

Výstavba nemocníc na kľúč v Humennom a Rimavskej Sobote sedí, ale máme ešte ďalšie tri projekty, o ktoré sa chceme uchádzať, a to je lôžková prístavba v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Reforma nemocníc

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Lengvarský

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie