Denník N

Prekvapuje ma, že trh s elektrinou na Ukrajine stále žije, hovorí šéf IT firmy Sféra, ktorá tam má zákazky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Eduard Haluška je zakladateľom a majiteľom softvérovej spoločnosti Sféra s miliónovými ziskami, ktorá vyše 30 rokov pôsobí na slovenskom, českom, maďarskom a rakúskom trhu. Firma podniká aj na Ukrajine.

Dodáva riešenie pre organizátora trhu s elektrinou, ktorý od vypuknutia vojny nie je schopný za služby platiť. „Teraz nemôžu vyvážať peniaze, aj keby ich mali. Ja to chápem ako pomoc Ukrajine zo súkromných zdrojov,“ hovorí Haluška. Aj napriek vojnovému stavu u našich susedov Sféra zatiaľ nemusela na Ukrajine odrážať žiadne vážne hekerské útoky, išlo zatiaľ len o drobnosti.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • aké boli jeho podnikateľské začiatky,
  • ako sa Sféra dostala na ukrajinský trh aj za cenu, že o milión podliezli ponuku holandských konkurentov,
  • ako nahradili výpadky IT služieb po napadnutí Charkiva,
  • ako sa Jozef Brhel v minulosti dostal k akciám firmy.

Ako ste začali s podnikaním na Ukrajine?

Naše dlhoročné skúsenosti nám dovolili zapojiť sa do tendra na Ukrajine. Je to krajina, ktorá má dlhodobo snahu vstúpiť do EÚ, aj tu však musí prebehnúť konvergenčný proces, to znamená príprava legislatívy. Aby to urýchlili, mali poradcov z EÚ. My sme mali takú nepriamu možnosť, nie ako spoločnosť, byť v prípravnej štruktúre, ktorú zriadilo ukrajinské ministerstvo energetiky.

Čo to bol za tender?

Na dodávku riešenia operátora trhu s elektrinou. Náš pôvodný softvér sme dodali tamojšiemu organizátorovi trhu Market Operator, kedysi Enerhorynok. Bol to tvrdý boj, naším posledným konkurentom bola holandská spoločnosť, ktorá je dodávateľom softvéru pre iné európske krajiny. V poslednom kole aukcie dali cenu o milión eur nižšiu, ale pretože mi záležalo na tomto rozvíjajúcom sa IT trhu, neostávalo mi nič iné, len znížiť aj našu cenu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie