Denník N

Do delenia peňazí z poistiek motoristov by mali Mikulcovi hovoriť aj poisťovne. No môže to dopadnúť ako s Kaliňákovými hasičskými autami

Roman Mikulec a Robert Fico. Foto - TASR
Roman Mikulec a Robert Fico. Foto – TASR
  • Kontrola nad rozdeľovaním desiatok miliónov eur z povinného zmluvného poistenia by sa mala zvýšiť. O peniazoch „na hasičov“ by mali rozhodovať už aj poisťovne a viac by sa malo ujsť aj na programy prevencie.
  • Návrh je však napísaný tak, že sa nemusí zmeniť nič, a aj za Romana Mikulca hrozí, že sa budú peniaze od vodičov rozdeľovať ako za Roberta Kaliňáka, ktorý pred voľbami rozdával nové hasičské autá aj niekoľkokrát denne.
  • Od motoristov chodí z poistiek na autá čoraz viac peňazí a tento balík sa bude pri vysokej inflácii naďalej zväčšovať. Vlani poisťovne odviedli ministerstvu vnútra z autopoistiek 32 miliónov eur.

Za minulých vlád Smeru si vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák najmä v predvolebnom čase zvyšoval popularitu rozdávaním hasičských áut. Využíval na to príjmy z povinného zmluvného poistenia, z ktorého si osem percent – približne 30 miliónov eur sťahuje vláda.

Kontrola nad použitím týchto peňazí by sa mala teraz zvýšiť. Možnosť vyjadriť sa dostanú aj poisťovne, doteraz ich delilo ministerstvo vnútra po dohode s ministerstvom financií.

Podľa novely zákona o poisťovníctve, ktorú predstavilo ministerstvo financií, by po novom mohla ísť časť z týchto peňazí aj na vzdelávacie a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Doprava

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie