Denník N

Učitelia chcú protestovať, Draxler im dá na Vianoce sto eur

Protest učiteľov na Námestí slobody vo štvrtok minulý týždeň. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protest učiteľov na Námestí slobody vo štvrtok minulý týždeň. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:17. Nielen dôchodcovia, aj učitelia dostanú na Vianoce prilepšenie. Tri mesiace pred voľbami im Smer pošle k výplate sto eur.

Pred štyrmi dňami protestovali učitelia s dlhým nosom pred Úradom vlády a žiadali, aby začala riešiť problémy v školstve, medzi nimi aj nízke platy učiteľov. Minister vtedy protesty spochybňoval. Teraz prichádza s tým, že pred Vianocami dostanú k výplate sto eur. Na predvianočné príspevky rozdá ministerstvo takmer desať miliónov eur. Viac na výplatných páskach by malo vidieť 71-tisíc zamestnancov škôl.

Odmeny by mali dostať učitelia na základných a stredných školách, a to štátnych, cirkevných aj súkromných. Učitelia dnes podľa šéfa Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavla Ondeka majú nástupnú mzdu 600 eur.

Po 32 rokoch praxe je to 800 eur. Ide o tarifné platy, učitelia si ich môžu zvýšiť o príplatky, napríklad za nadčasy alebo ak sú triednymi učiteľmi. „Patríme medzi krajiny OECD, kde majú učitelia najnižšie platy,“ hovorí Ondek.

„Viem, že 100 eur pred sviatkami zmizne v domácnosti veľmi rýchlo, ale bol by som rád, keby to verejnosť pochopila ako jasný signál, že na finančnú situáciu učiteľov myslíme,“ povedal minister Juraj Draxler. Peniaze našiel v spolupráci s ministerstvom financií.

„Takýmito lacnými trikmi sa odpútava pozornosť od toho, že tu nie je žiadna vízia ani stratégia,“ hovorí Vladimír Crmoman z vedenia Slovenskej komory učiteľov, ktorý je aj jeden z organizátorov protestných akcií. Ministerstvo stále upozorňuje na platy, čo je im už trápne. „Takto nám chcú zapchať ústa,“ dodáva. Krok ministerstva je podľa neho vrcholne nedôstojný. „Nie sme sociálne prípady, že potrebujeme pomoc v hmotnej núdzi,“ dodal.

„Tento krok ministra považujeme za sympatické, ale žiaľ nesystémové riešenie, ktoré nereaguje na skutočné mzdové potreby v školstve a ktoré opäť vyvolá napätie medzi pedagógmi a inými zamestnancami v školstve, pretože tí si vianočnú odmenu rovnako zaslúžia,“ pridáva sa ku kritike Saskia Repčíkova z Asociácie súkromných škôl.

Komora žiada:

  • zvýšenie platov o 140 eur od budúceho roka a o ďalších 90 eur od januára 2017,
  • o 400 miliónov eur viac na vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl,
  • návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity a ministerskú komisiu na prehodnotenie systému kontinuálneho vzdelávania. 

Protesty budú

„Je to nešťastný spôsob riešenia učiteľskej otázky,“ hovorí šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. Nové odbory sa zapájajú do protestných akcií, ktoré organizuje Iniciatíva bratislavských učiteľov. „Vianočných sto eur nemôže ovplyvniť  ďalšie aktivity. Sme si úplne vedomí, že tieto akcie pripravujú učiteľov na štrajk. Štrajk pred voľbami je jediný spôsob, ako niečo zmeniť,“ hovorí šéf Nových odborov.

Prvá bola minulý týždeň a prišlo tam zhruba 400 učiteľov. Minister na ňu reagoval tak, že učitelia prišli neskoro a ich požiadavky sú nereálne. „Zároveň platí, že do budúcna treba financovanie školstva nastaviť po novom, trvám na tom, že v ďalšom období musí objem financií na školstvo výrazne narásť,“ dodal Draxler. V budúcoročnom rozpočte suma, ktorá ide na školstvo oproti tomuto roku klesá.

Učitelia pritom hovoria o vyšších platoch minimálne tri roky, v roku 2012 dokonca aj štrajkovali.

Nové odbory: Je to skôr urážka

„Sociálne balíčky by mali dostávať iní. Učiteľ by mal byť zaplatený, a nie dostávať na Vianoce sto eur,“ hovorí Sebelédi. Túto sumu už ministerstvo učiteľom posielalo aj vlani. Učiteľov tieto odmeny podľa neho skôr nahnevali, niektorí píšu, že ich to uráža a je to manipulovanie. „Učiteľ nepotrebuje zľavu do kina či na vlaky a múzeá. Potrebuje mať plat, aby nebol na ne odkázaný,“ dodáva.

Mimoriadne odmeny podľa neho nezmenia nič na protestných akciách, ktoré majú byť v nasledujúcich týždňoch. „Tí čo sú už v skepse, s nimi nič nepohne. Tí čo chcú ničo zmeniť to berú tak, že je to nedôstojné a veľmi lacné. Je to hanba. Aj to ako sa minulý týždeň správal minister. Mali by sa konečne zobudiť a začať riešiť dlhodobý plán pre školstvo.  A nie takéto nesystémové krátkodobé veci, len aby zaslepili voličskú základňu a vytvorili dobrý dojem,“ hovorí jeden z organizátorov Crmoman.

Najbližší sa má konať budúci štvrtok. Nazvali to „učiteľská posledná kvapka krvi“. Vyzvali všetkých učiteľov, aby v jeden deň išli darovať krv a vybavili si všetky lekárske vyšetrenia, ktoré dlhodobo zanedbávajú.

Predpokladá, že niektoré školy budú pre protest  zatvorené. Zapojiť by sa podľa jeho informácií mali aj školy mimo Bratislavy. Koľko ich bude, ešte nevie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie