Denník N

Vláda ponúka domácnostiam lacnejší plyn aj elektrinu na najbližšie roky. Podnikom zostali trhové ceny

Richard Sulík. Foto - TASR
Richard Sulík. Foto – TASR
  • Ceny energií na burze sú dnes rekordne vysoké. Elektrina s dodávkou v budúcom roku stojí takmer štyrikrát viac ako pred rokom. Plyn zdražel takmer päťnásobne.
  • Vláda preto dáva domácnostiam lacnejšiu elektrinu – zastropovanú na 61 eurách za megawatthodinu na necelé tri roky.
  • SPP a ďalší dodávatelia budú zároveň ponúkať domácnostiam lacnejší plyn. Možno sa ujde aj zraniteľným odberateľom, ako školy či nemocnice, podniky však z hry vynechali, a to malé, stredné aj veľké.

Ešte v zime Richard Sulík s Igorom Matovičom avizovali výhodnejšie ceny elektriny na budúci rok, aby odberateľov chránili pred vysokými trhovými cenami. Dlhé mesiace bolo ticho a až dnes sa domácnosti dozvedajú pravidlá hry. Elektrinu za 61 eur za megawatthodinu bude dodávateľ fakturovať odberateľom do spotreby štyri megawatthodiny ročne. Všetko nad to sa bude účtovať za regulované ceny odvíjajúce sa od trhu. Zmrazenie cien elektriny sa týka domácností a malo by sa ujsť aj zraniteľným odberateľom, ako sú samosprávy, DSS, detské domovy či nemocnice. Podniky sú zo schémy vynechané.

Rovnako to bude aj pri plyne. Tu bude SPP a ďalší väčší dodávatelia ponúkať jednoročné a štvorročné zmluvy. Ceny by mali predstavovať nárast o 59 percent, prípadne o 34 percent, ak sa zákazník zaviaže na štyri roky. Pri regulovaných cenách, ktoré plne odrážajú situáciu na trhu, sa od budúceho roka očakáva nárast o 150 percent.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie