Denník N

Prieskum: Slováci majú v klimatickej kríze chaos. Pletú si ju s ozónovou dierou a veria, že pomôže iba vysádzanie stromov

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Rozsiahly prieskum o postoji ku klimatickej zmene ukazuje, že Slováci zmenu klímy vnímajú ako závažný problém a väčšina už pociťuje jej následky. Zároveň však uprednostňujú riešenia, ktoré výrazné zníženie emisií skleníkových plynov neprinášajú. Takých, ktorí podporujú účinné opatrenia, je asi len štvrtina.

Medzi tým, ako sa vnímajú Slováci v ochrane klímy, a tým, čo sú pre ňu ochotní urobiť, je veľký rozdiel. Ukazujú to výsledky prieskumu Slovenská klíma 2022, ktorý urobili výskumníci z katedry environmentálních studií Masarykovej univerzity v Brne a Institut 2050.

Jeden z dôvodov je ten, že hoci ľudia poznajú základné fakty o zmene klímy a jej prejavoch, tápu v tom, ako sa proti nej bojuje.

Tu sú tri príklady omylov:

  • 40 percent ľudí si myslí, že na zastavenie klimatickej zmeny by stačilo vysádzať veľa stromov, hoci je to nezmysel.
  • Až tri štvrtiny ľudí si zamieňajú klimatickú krízu s ozónovou dierou, čo je tiež ekologický problém, no jeho príčiny a riešenia sú iné.
  • Len každý piaty človek vedel správne odpovedať, že doprava produkuje viac emisií skleníkových plynov než odpad.

„Ľudia nemajú poriadne predstavu, odkiaľ pochádza najviac emisií a ktoré riešenia dokážu niečo efektívne priniesť,“ komentuje výsledky výskumník Tomáš Chabada z Fakulty sociálních studií Masarykovej univerzity.

Výsledky prieskumu však priniesli aj jedno pozitívne zistenie. Väčšina opýtaných sa v ňom vyslovila za to, aby Slovensko znižovalo emisie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Priemysel

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie