Denník N

Slovalco vlani nemalo taký skvelý zisk, ako hlásajú Budaj a Sulík, ďalej hrozí jeho zatvorenie

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) by chcel, aby viac kompostu z kuchynského odpadu končilo v poľnohospodárskej pôde. Foto - TASR
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) by chcel, aby viac kompostu z kuchynského odpadu končilo v poľnohospodárskej pôde. Foto – TASR

Rozbroje medzi jedinými domácimi hlinikárňami Slovalco a ministrom životného prostredia Jánom Budajom pokračujú od vlaňajšej jesene, keď sa vyjadril, že podnik by mohol radšej skončiť. Teraz mu fabrika v rukách Norsk Hydro a Penty odkazuje, že o jej mimoriadne vysokých ziskoch si iba vymýšľa.

Žiarska hlinikáreň Slovalco môže mať jeden z najvyšších ziskov v histórii, vravel pred koncom vlaňajška minister hospodárstva Richard Sulík. Týmto argumentom si pomáhal, keď Slovalco hrozilo zatvorením v dôsledku vysokých cien energií. Fabrike oponoval, že dražie nielen elektrina, ale aj hliník.

Minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý už dávnejšie pre Sme povedal, že by bolo pre krajinu lepšie, keby sa energeticky náročné fabriky ako Slovalco radšej pozatvárali, pri svojom minulotýždňovom parlamentnom odvolávaní dokonca vyhlásil, že fabrika je v rekordnom zisku. Slovalco, ktoré tvrdí, že sa v krátkom čase nezavrie, iba ak mu začne viac pomáhať s drahými energiami štát, sa však teraz ohradilo, že vyjadrenia šéfa envirorezortu o jej rekordných profitoch sú lžou.

V tlačovej správe, ktorou reaguje na viaceré najaktuálnejšie Budajove vyjadrenia, fabrika píše, že v skutočnosti

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ján Budaj

Richard Sulík

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie