Denník N

Nemecká zbrojovka ponúkala vláde fabriku na východnom Slovensku. V Naďovom tendri neuspela

Takto mohla vyzerať nová fabrika pri Moldave nad Bodvou podľa vizualizácie nemeckej zbrojovky Rheinmetall
Takto mohla vyzerať nová fabrika pri Moldave nad Bodvou podľa vizualizácie nemeckej zbrojovky Rheinmetall

Hegerova vláda schválila najväčší tender tohto volebného obdobia, ktorým je nákup pásových obrnených vozidiel zo Švédska. Jeho súčasťou má byť aj priemyselná spolupráca so slovenskými firmami.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pri každej príležitosti obhajuje svoje nákupy tvrdením, že veľká časť vynaložených peňazí sa Slovensku vráti v podobe zákaziek pre domáci priemysel. Tým sa pravidelne vymedzuje voči nákupom, ktoré uzatvárali predošlé vlády Smeru.

„A ja sa pýtam, čo dostala Slovenská republika, keď Pellegrini podpisoval stíhačky za dve miliardy eur. Odpoveď: Slovensko dostalo nula eur,“ rozprával vlani Naď.

Na Naďov dôraz na čo najväčšie zapojenie slovenského priemyslu sa spoliehala aj veľká nemecká zbrojovka Rheinmetall, ktorá sa prihlásila do nedávneho tendra na pásové obrnené transportéry.

Slovenskej vláde ponúkla jedny z najmodernejších vozidiel na trhu, stroje Lynx KF41, a k tomu zdanlivo lákavú ponuku: ak Nemci vyhrajú, postavia novú fabriku v Moldave nad Bodvou, ktorá leží v jednom z menej rozvinutých slovenských okresov. V tomto podniku sľúbili zamestnať približne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Naď

Vojenské nákupy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie