Denník N

Putin prichádza o svoj plynový tromf. V slovenských zásobníkoch je už viac ako polovica ročnej spotreby

Ilustračné foto N - Tomáš Grečko
Ilustračné foto N – Tomáš Grečko
  • V zásobníkoch plynu pripojených do slovenskej distribučnej siete je už viac ako polovica ročnej spotreby.
  • Slovensko s Rakúskom patrí medzi najlepšie predzásobené krajiny v strednej Európe.
  • Spoločnosť Nafta podala novú žiadosť o povolenie prieskumných vrtov, ktoré majú preveriť výdatnosť ložiska zemného plynu pri Trnave.
  • Ministerstvo životného prostredia a poslanci plánujú meniť legislatívu, ktorá by mohla zvýšenie domácej ťažby urýchliť.

Aktualizované 29. júna o 15.00 o odpoveď ministerstva životného prostredia.

O niekoľko dní sa má začať údržba kľúčového plynovodu Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka. Štáty EÚ sa radšej pripravujú na možnosť, že po jej skončení už ruský plyn cez toto potrubie nepotečie.

Dôvodom na pesimizmus sú doterajšie ťahy ruského prezidenta Vladimira Putina. Kremeľ už skôr zastavil kohútiky viacerým európskym krajinám vrátane Poľska, Fínska, Bulharska, Holandska a Dánska a momentálne posiela do Európy menej plynu aj pre údajné problémy s údržbou turbíny.

Možnosť, že plyn do Európy nepotečie, pripúšťa aj šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol.

Čo to znamená a prečo je to dôležité? Členské štáty EÚ sa snažia pred odstávkou Nord Streamu 1 natlačiť svoje zásobníky plynom, ako sa dá, a súčasne mať dohodnuté čo najväčšie objemy od náhradných dodávateľov.

Nemecko dokonca vyhlásilo druhý najvyšší varovný stupeň. Tamojšia vláda vedie kampaň za to, aby podniky a domácnosti šetrili, napríklad aj teplou vodou. Ak sa situácia zhorší, tamojší minister hospodárstva Robert Habeck už pripúšťa zatváranie priemyselných podnikov.

Najväčší slovenský dodávateľ plynu – štátny SPP v súčasnosti dostáva z Ruska len polovicu dohodnutého objemu. Napriek tomu výzvy vlády na šetrenie veľmi nepočuť.

Je dôvod sa znepokojovať? V tomto texte aktualizujeme informácie o tom, ako je na tom Slovensko so zabezpečením plynu pre vlastnú spotrebu na najbližšie mesiace.

Ako sú naplnené slovenské zásobníky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie