Denník N

Berú nás vážne, chcú mať pokoj a dovládnuť, hovoria odborári. No zatiaľ sa s Hegerom na platoch nedohodli

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Zamestnanci štátu nechcú 500-eurovú jednorazovú pomoc, ktorú im ponúka vláda. Žiadajú 7-percentné zvýšenie tabuľkových platov. Pozreli sme sa na to, odkiaľ štát môže získať peniaze.

Odborári sa v utorok popoludní nedohodli s vládou na zvyšovaní platov. Premiér Eduard Heger a minister financií im cez víkend predstavili kompromisnú ponuku – namiesto tabuľkového zvýšenia platov dajú každému zamestnancovi verejnej správy 500 eur ako jednorazovú pomoc.

Odborári s tým nesúhlasili. „Zotrvávame na tom, že chceme valorizáciu miezd ako systémové riešenie a nie jednorazový príspevok 500 eur,“ povedala šéfka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

O čom rokujú s vládou:

  • Od 1. júla sa zamestnancom vo verejnej správe zvýšia platy iba o 3 percentá, na tom sa s vládou dohodli ešte vlani v decembri.
  • Odborári trvajú na tom, aby sa od júla platy zvýšili o ďalších 7 percent a celkové zvýšenie tak dosiahlo úroveň 10 percent.
  • Ak sa to nestihne hneď od júla, trvajú na auguste alebo septembri.
  • Aj keď sa odborári a vláda nedohodli, stanovili si aspoň nový termín. K dohode chcú dospieť do 14. júla.

Ondek: Až po masových protestoch učiteľov nás začali brať vážne

Hegerov a Matovičov návrh na 500-eurovú odmenu pre asi 400-tisíc zamestnancov verejnej správy by znamenal náklady 200 miliónov eur.

To by podľa Uhlerovej zodpovedalo zvýšeniu platov o necelých sedem percent v druhej polovici roka. Podľa odborárov však takáto jednorazová pomoc nepokryje celú infláciu.

Trvalé zvýšenie žiadajú aj preto, aby v platoch

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Matovičov balíček

Protesty učiteľov

Rozpočet a dlh

Školstvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie