Denník N

Nová prezidentka odborovej konfederácie: Mali by sme sa zbaviť nálepky, že sme Ficove odbory

Na snímke nová prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová. Foto – TASR
Na snímke nová prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová. Foto – TASR

Moniku Uhlerovú zvolili za novú prezidentku Konfederácie odborových zväzov, ktorá zastrešuje združenia zamestnancov z rôznych odvetví.

Odbory sa musia podľa Uhlerovej stať pre ľudí dôveryhodnými a musia byť viditeľné. „Musia byť atraktívne aj pre mladých ľudí, a to sa nedá dosiahnuť bez zmeny prístupu, komunikácie, nových tvárí či imidžu,“ tvrdí nová prezidentka. 

V rozhovore hovorí:

  • že odbory nemajú nič proti pomoci rodinám s deťmi, ale v čase vysokej inflácie očakávali opatrenia, ktoré by pomohli najohrozenejším skupinám ľudí,
  • ak by sa o prorodinnom balíčku diskutovalo v tripartite, možno by sa našlo spoločné riešenie, ktoré by akceptovala aj vláda a napokon aj tretí koaličný partner. A možno by aj balíček našiel celospoločenskú podporu.
  • že zamestnanci by mali pochopiť, že odbory nie sú len Uhlerová a pár predstaviteľov odborových zväzov,
  • aktivity odborov majú smerovať inde, ako pomáhať opozičnej strane pri organizovaní referenda.

V rezolúcii zo zjazdu sa opakujú staré ciele ako obhajoba práv pracujúcich, sociálnych hodnôt… Členovia však očakávajú zmenu. Čo budete robiť inak ako staré vedenie odborov?

Naše základné dokumenty a ciele vychádzajú z hodnôt, ktoré odbory prezentujú. Na tom sa nič nemení. Podstatné je, akým spôsobom to predstavitelia odborov realizujú a napĺňajú, a či sú s tými hodnotami stotožnení. Pretože vnútorná integrita a konzistentnosť musí byť kompatibilná s programom a jeho realizáciou. Bude pre nás dôležité posilniť a zvýšiť dôveryhodnosť odborov na Slovensku. Potom sa bude oveľa jednoduchšie presadzovať to, čo máme v samotnom programe alebo v rezolúcii.

Robili ste si prieskumy, aká je dôveryhodnosť odborov?

Vychádzať by sme mohli z odborovej organizovanosti na Slovensku, ktorá odráža vôľu zamestnancov vstupovať do odborov. V odboroch je 12 percent všetkých zamestnancov. Zamestnancov máme na Slovensku 2,2 milióna. Tak isto aj pokrytie kolektívnymi zmluvami je veľmi nízke. To je na úrovni asi 25 percent.

Ja si pamätám na ponovembrové časy, keď bolo členov odborov vyše milióna.

V 1989 ich bolo ešte 2,5 milióna, ibaže pred rokom 1989 boli všetci povinne organizovaní v odboroch. Najväčšia strata členstva bola v 90-tych rokoch. Posledné roky sa naša členská základňa stabilizovala a v roku 2019 sme zaznamenali rast.

Ako chcete ľudí presvedčiť, aby vstupovali do odborov?

Odbory sa musia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie