Denník N

Krypto objíma Veľkého brata

Alex Mashinsky. Foto - Wikipedia
Alex Mashinsky. Foto – Wikipedia

Celsius je najnovšou, ale nie prvou ani poslednou obeťou na krachujúcom trhu kryptomien.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Charizmatický investičný guru propaguje „nebankovníctvo“. Na tričku má nápis „banky nie sú vaši priatelia“. Len hlupák by dával peniaze do bánk. Tie sú byrokratické a chamtivé. Okrádajú vkladateľov na poplatkoch. Vďaka moderným finančným technológiám môžu aj ľudoví investori dosahovať výnosy v nebankových schémach 20-30 percent ročne.

O pár rokov je všetko inak. Pol milióna investorov sa nevie dostať k svojim celoživotným úsporám. Vyparilo sa osem miliárd. Nebanková spoločnosť nedvíha telefóny, neodpovedá na emaily. Hovoríme o starých známych Horizontoch a BMG-Investoch? Svojím spôsobom áno. Až na to, že nejde o Slovensko 90. rokov, ale kryptomenu Celsius, ktorá v polovici júna zmrazila účty investorov.

Ponziho schéma (finančná pyramída) funguje na rovnakých princípoch celé stáročia. Ťaží z chamtivosti a naivity ľudí, ktorí chcú rýchlo zbohatnúť. A bezzásadovosti tých, ktorí im to sľúbia. Počas tulipánovej horúčky v 17. storočí mali byť zdrojom fantastických ziskov cibuľky vzácnych tulipánov. Alex Mashinsky, autor Celsia, zas údajne generoval zisky tým, že na vysoké úroky požičiaval špekulantom do iných kryptomien. To je predsa presvedčivé, však?

Celsius je najnovšou, ale nie prvou ani poslednou obeťou na krachujúcom trhu kryptomien. V máji sa pri krachu kryptomeny terraUSD (a jej sesterskej meny LUNA) vyparilo 60 miliárd dolárov. A to TerraUSD sľubovala len 20-percentný výnos. Všetci však pri krachu pyramídy neprerobili. Finančný fond Pantera Capital sa pochválil, že počiatočná investícia 1,7 milióna dolárov sa mu zhodnotila stokrát, kým ju tesne pred krachom vytiahol. Všetko bolo v súlade so zákonom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kryptomeny

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie