Denník N

Prilákanie Volva si cení rovnako ako presadenie rovnej dane spred 20 rokov. Sulík opísal, ako získal Švédov

Minister hospodárstva Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister hospodárstva Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Ja som tu na to, aby sem investície chodili, a nie aby som kvákal do sveta o niečom, čo ešte len lieta po streche.“ Aj takto minister hospodárstva Richard Sulík opisuje, ako sa mu podarilo získať pre Slovensko piatu automobilku od koncernu Volvo, ktorá vyrastie vo Valalikoch pri Košiciach.

Volvo podľa neho ocenilo aj diskrétnosť jeho tímu v období, keď ešte investícia nebola istá. Sulík v rozhovore pre Denník E vysvetlil aj ďalšie dôvody, pre ktoré sa Švédi rozhodli v prospech Slovenska – napríklad rýchle vykupovanie pozemkov a výborné napojenie priemyselného parku pri Košiciach na železnice a energetické siete.

Podľa informácií Denníka E sa Volvo rozhodovalo až medzi 12 krajinami.

Nová fabrika bude pritom stáť 1,2 miliardy eur, zamestná 3 300 ľudí a ročne sa v nej vyrobí 250-tisíc áut. Vláda jej výstavbu podporí investičnými stimulmi vo výške 267 miliónov eur.

Opatrnejšie Sulík hovorí aj o ďalších nádejných veľkých investíciách a do polovice budúceho týždňa vôbec nechce komentovať ani ťažké rozpory vo vládnej koalícii.

Otvorene však opísal, ako vidí budúcnosť košických oceliarní, hlinikární Slovalco i rafinérie Slovnaft. Všetky totiž stoja pred existenčnými výzvami.  

Spolu s Volvom ste už informovali o tom, že automobilka na východe zamestná 3 300 ľudí. Koľko ďalších pracovných miest tam môžu vytvoriť jeho noví subdodávatelia?  

Na východ Slovenska za nimi určite príde aj viacero ich subdodávateľov. Tí zamestnajú ďalší zhruba trojnásobok ľudí. Volvo teda vygeneruje aj ďalších asi 10-tisíc pracovných miest u subdodávateľov. Už teraz vykupujeme pri Košiciach nielen pozemky pod Volvom, ale aj pozemky pod jeho budúcimi subdodávateľmi. Začali sme tam tiež developovať ďalší priemyselný park Sabinov. Všetky nové projekty dôsledne tlačíme na východ. Najprínosnejšie na tejto investícii je to, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie