Denník N

Volvo je skvelá správa, len pozor na stimuly a pracovný trh (anketa o piatej automobilke)

Podnikateľov, zástupcov ich zväzov, odborov aj analytikov sme sa pýtali, či je príchod novej automobilky Volvo na východ Slovenska výhradne dobrá správa, a čo môže znamenať pre pracovný trh či mzdy.

Prinášame odpovede, najprv najzaujímavejšie časti:

Martin Vlachynský, analytik Iness:

„Konkurencia zamestnávateľov stúpne, investícia bude ďalej tlačiť mzdy, takisto to zasiahne trh s bývaním v spádovej oblasti investície. Príjemným bonusom pre slovenskú ekonomiku je fakt, že konečne ide o významnú investíciu na východe a že je to síce automotive, ale opäť trochu iný (luxusné elektromobily). Automobilka dostane investičný stimul 267 miliónov eur. Toto je odvrátená strana takýchto investícií. Nová automobilka iným podnikateľom v regióne preplatí zamestnancov a dodávateľov – a oni jej v tom svojimi daňami ešte pomôžu. Pre ilustráciu: to sú náklady na mzdy automobilky za zhruba 3 roky.“

Nikola Richterová, portál Profesia

„Každá jedna informácia o novej investícii na miestach s vyššou mierou nezamestnanosti je priaznivá. Je preto výborné, že sa podarilo motivovať takéhoto investora práve na príchod na východ Slovenska. Na druhej strane, z celoplošného vnímania sa nedá určite nespomenúť fakt, že naša krajina sa týmto krokom stane ešte viac orientovanou na jeden konkrétny priemyselný sektor. Z regionálneho pohľadu je to však výborná správa. Nová investícia prinesie konkurenciu a môže pozitívne ovplyvniť vývoj platov v kraji.“


A teraz celé odpovede:

Ján Pribula,
generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR

Je dobrý nápad, aby na Slovensko prišla nová automobilka a konkrétne Volvo? Má krajina dostatočný priestor (subdodávateľsky, z pohľadu kvalifikovanej pracovnej sily a pod.) pre príchod takejto investície?

Pokiaľ dôjde k naplneniu zámeru, tak by malo ísť o výrobu elektromobilov. Je to prakticky nová oblasť, a tak vo všeobecnosti, nielen na Slovensku, ale aj v EÚ, nie je dostatok kvalifikovanej pracovnej sily pripravenej pre tieto výroby. Zvlášť treba podotknúť, že ponuka v oblasti kvalifikovanej pracovnej sily v súčasnosti nekopíruje ambície v oblasti rozvoja výroby a trhu s vozidlami na alternatívny pohon.

Na druhej strane sa v súčasnosti na Slovensku rozbieha projekt na vzdelávanie pre potreby batériového priemyslu a tým aj elektromobility, ktorý by mal začať v najbližšom období generovať kvalifikovanú pracovnú silu pre potreby tohto odvetvia. Projekt sa rozbieha v rámci konzorcia, ktorého členmi sú slovenské stredné a vysoké školy a členom je aj Zväz automobilového priemyslu SR.

Čo sa týka dodávateľov, mnohí z nich sú v súčasnosti konfrontovaní s potrebou transformovať sa na dodávky napríklad pre elektrické vozidlá. Je veľmi pravdepodobné, že táto investícia a vidina možnosti dodávok pre novú automobilku transformačné procesy u mnohých dodávateľov urýchlia.

Čo príchod automobilky urobí so mzdami na Slovensku?

Východ Slovenska dlhodobo trpel tým, že nemal významného investora. Nie všetci občania z tohto regiónu sú ochotní cestovať za prácou na západ Slovenska. Preto je veľmi pravdepodobné, že investor nebude mať závažné problémy s pracovnou silou. Čo sa týka kvalifikovanej pracovnej sily, ťažko sa to hodnotí, no je v súčasnosti ešte priestor, aby sme prípadný nedostatok eliminovali. Je potrebné zapojiť lokálne vzdelávacie inštitúcie a začať s prípravou. Je však veľmi pravdepodobné, že nový investor zvýši priemerné platy v regióne.

Nikola Richterová
Profesia

Každá jedna informácia o novej investícii na miestach s vyššou mierou nezamestnanosti je priaznivá. Je preto výborné, že sa podarilo motivovať takéhoto investora práve na príchod na východ Slovenska. Toto bolo našej krajine dlho vyčítané, keď rovno tri zo štyroch doterajších automobiliek sú situované na západe. Treba spomenúť, že takýto krok prinesie do kraja tiež novú infraštruktúru, ktorá zo skúseností prináša neskôr ďalšie možnosti nových investícií

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie