Denník N

Hekeri číhajú nielen na koncerny. Zvolenský výrobca korenín opisuje, ako sa ubránil útoku s polmiliónovým výpalným

Dnes sú už Ján Kolesár i so sestrou Denisou z rodinnej firmy Mäspoma spokojnejší, no ešte v apríli a máji museli odrážať hekerský útok. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dnes sú už Ján Kolesár i so sestrou Denisou z rodinnej firmy Mäspoma spokojnejší, no ešte v apríli a máji museli odrážať hekerský útok. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • O útokoch hekerov najčastejšie počúvame, keď sa s vidinou získania výpalného snažia znefunkčniť veľké firmy a štátne inštitúcie.
  • Českému riaditeľstvu ciest a diaľnic pár týždňov po prieniku nefungovala aplikácia o doprave a muselo odkladať tendre na nové cesty.
  • Nebezpečenstvo však číha aj na oveľa menšie a menej viditeľné firmy. V apríli a v máji sa musel so zablokovaním svojich dát a účtovníctva popasovať zvolenský výrobca korenín Mäspoma.
  • Denníku E jeho majitelia opísali, ako sa hekerom a prepadu svojho biznisu ubránili. A to aj vďaka jednej šťastnej náhode. 

Jánovi Kolesárovi sa od zmeny režimu podarilo so svojou zvolenskou firmou Mäspoma dostať na špicu domácej výroby korenín. Okrem manželky má už vo firme obe svoje deti a dcérinho manžela. Rodinný podnik dobre preplával aj koronakrízou. Počas nej mu tržby vzrástli z 26 na skoro 30 miliónov eur a pripísal si aj prvé vyše miliónové zisky. Predvlani Mäspoma zarobila skoro 1,1 a vlani vyše 1,2 milióna eur.

Po tohtoročnej Veľkej noci však podnik zasiahla mimoriadne náročná udalosť, s akou sa väčšinou stretávajú iba oveľa väčšie firmy či štátne inštitúcie zodpovedné za chod služieb pre celú spoločnosť.

Mäspoma sa stala terčom kybernetického útoku, pri ktorom heker zablokoval

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Hekeri a kyberbezpečnosť

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie