Denník N

Šéfka realitky Rážová: Do konca roka očakávame výrazný pokles dopytu po bytoch (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pri kúpe nehnuteľnosti už záujemcovia nerobia rozhodnutia zo dňa na deň, viac váhajú, viac sa boja, hovorí zakladateľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Rážová.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • komu sa ešte teraz oplatí kúpiť v Bratislave byt a komu nie;
  • ako majú prísť záujemcovia pripravení na obhliadky nehnuteľností;
  • ako zistiť, či v bytovke bývajú dobrí susedia;
  • či celomestská parkovacia politika ovplyvnila nákup realít v Bratislave.

Čítate rozhovory s realitnými maklérmi?

Sledujem všetko.

Zvyknú sa vo svojich analýzach mýliť?

Ako kedy a ako ktorí. S niektorými očakávaniami sa úplne nestotožňujeme, ale s mnohými súhlasíme.

S čím sa napríklad nestotožňujete?

Niektoré vyjadrenia idú po povrchu, netýkajú sa globálne všetkých nehnuteľností. Keď sa teda rozprávame o náraste cien alebo o tom, či ceny nebudú klesať, tak je kľúčové vedieť rozdeliť jednotlivé typy nehnuteľností, pretože sa pravdepodobne budú správať inak.

Ktoré nehnuteľnosti budú teraz rásť?

Určite novostavby. Developeri nie sú schopní lacnejšie stavať vzhľadom na cenu stavebných materiálov, infláciu. Často majú vôbec problém zohnať stavebné materiály a dodržať časové horizonty. Ak ceny narastú do takej miery, že výplaty nebudú stíhať, tak pri novostavbách očakávame, že nastane chvíľkové prechodné obdobie, keď sa prestane predávať aj kupovať.

Video: Šéfka realitky Rážová: Byt predáte vždy, dokonca aj v kríze (Autorky: Lucia Osvaldová, Martina Koník)

V momente, keď budú predávajúci pod tlakom a už budú musieť nehnuteľnosti predať, pôjdu zrejme s cenou trošku nižšie. Pri novostavbách to však nebude možné.

Čiže pri ktorých nehnuteľnostiach pôjde tá cena nižšie?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Reality

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie