Denník N

Čo treba vedieť o financiách na dovolenke v zahraničí (súhrn rád o platení a poistení)

Ilustračné foto N - Denisa Čimová
Ilustračné foto N – Denisa Čimová
  • Ak vám na dovolenke pri platbe v obchode terminál ponúkne možnosť konverzie meny, odmietnite ju a plaťte miestnou menou, je to lacnejšie.
  • Plaťte radšej kartou než hotovosťou, ešte lepšie hodinkami či mobilom; kreditkou hotovosť z bankomatu nevyberajte.
  • Zhrnuli sme základné rady v oblasti peňazí, ktoré sa môžu na dovolenke v zahraničí zísť.

Aj tento rok Denník E zhrnul základné tipy z oblasti financií, ktoré môžu dovolenkárom pomôcť vyhnúť sa nepríjemným situáciám a užiť si leto čo najlepšie. Týkajú sa platenia v zahraničí, výberu zahraničnej hotovosti či cestovného poistenia.

Radšej karta ako hotovosť

V zahraničí je výhodnejšie a pohodlnejšie platiť kartou a nie hotovosťou. Pri jej použití sa cudzia mena prepočíta kurzom devíza stred, ktorý je výhodnejší ako valutový, ktorý sa používa pri zmene na hotovosť. Ak možno platiť aj bezkontaktne, plaťte mobilom alebo hodinkami. Údaje o karte či osobné údaje sú šifrované. Navyše to rieši problém s odkladaním karty napríklad na pláži, lebo ju nepotrebujete, ak máte mobil či hodinky.

Na cesty za hranice je vhodné zobrať si karty viacerých značiek. Niektoré krajiny, obchody či hotely môžu preferovať len niektorý typ kariet. Ak máte kreditku, zoberte ju so sebou. Na niektoré služby, napríklad na prenájom auta, je totiž debetka nevhodná a budete potrebovať kreditnú kartu s dostatočným limitom.

Kartou (ideálne kreditkou) plaťte aj za ubytovanie a letenky. Ak by vám

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Cestovný ruch

Dovolenka 2022

Ekonomika

Teraz najčítanejšie