Denník N

Mekáč je môj život, chcem v ňom aj zomrieť, hovorí prvý slovenský zamestnanec siete McDonald’s

Prvý zamestnanec amerického reťazca na Slovensku Martin Palič. Foto N - Vladimír Šimíček
Prvý zamestnanec amerického reťazca na Slovensku Martin Palič. Foto N – Vladimír Šimíček

Sieť reštaurácií McDonald’s sa pre mnohých stala najmä symbolom nezdravého životného štýlu plného hamburgerov, hranolčekov a kokakoly. Pre Martina Paliča, ktorý bol prvým zamestnancom americkej korporácie na Slovensku a ešte pred niekoľkými rokmi šéfoval jej trom pobočkám, však predstavuje zmysel života.

„Táto práca je môj život, moja rodina je Mekáč,“ hovorí 53-ročný Bratislavčan, ktorý dnes v McDonald’s pracuje ako radový zamestnanec. „Väčšinu času som trávil v práci a zamestnancov som vnímal ako deti. Tak ako ľudia vychovávajú svojich potomkov, ja som pomohol vybudovať značku a chcel by som byť stále pri nej. Môj sen je v McDonalde aj zomrieť.“

Keď firma založená v USA prišla v deväťdesiatych rokoch do postkomunistických krajín, bol americký typ reštaurácie senzácia, ba až atrakcia. Na Slovensku si pozíciu trhovej jednotky udržala dodnes, podľa Finstatu sieti McDonald’s Slovakia rástli tržby až do predkovidového roku. Vtedy dosiahli svoj vrchol, 56 miliónov eur.

Keď Palič, absolvent bratislavskej Ekonomickej univerzity, v McDonald’s začínal, musel absolvovať ročný intenzívny kurz, počas ktorého nedostáva plat, a tiež získať certifikát na Hamburgerovej univerzite v Chicagu (nie je to vtip, takáto inštitúcia naozaj existuje, aj keď nie je skutočnou univerzitou). Podľa filozofie McDonald’s si manažér má prejsť aj umývaním podlahy či chystaním jedla a škola pomáha ľuďom pochopiť všetky pozície a procesy v reštaurácii.

Palič a ďalší ľudia z McDonald’s opisujú, ako americká sieť začínala, rástla a menila sa za 27 rokov na Slovensku.

Brali tých s úsmevom

Na pohovor do prvej slovenskej pobočky, ktorú otvorili v roku 1995 v Banskej Bystrici, prišlo takmer tisíc ľudí. Palič, ktorý ľudí vyberal, si spomína, že boli vo veľkom strese, aj keď išlo o radové pozície, ako sú fritovanie hranoliek a predaj hamburgerov. Dnes tí ľudia chýbajú a 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie