Denník N

Na čo by mala vláda použiť dodatočné dve miliardy z výberu daní? (panel expertov)

Vláda podľa najnovšej prognózy vyberie v roku 2023 na daniach o 2 miliardy viac, ako predpokladá v schválenom rozpočte. O rozdelení týchto peňazí bude rozhodovať koalícia v atmosfére konfliktov a emócií.

Aktuálna otázka v Paneli expertov Denníka E znela:

Na čo by mala vláda použiť dodatočné príjmy z výberu daní? 

  • Na zníženie deficitu, pomoc s infláciou pre ľudí s nízkymi príjmami, prípadne na zvýšenie platov pre vybrané profesie, ako sú napríklad učitelia a zdravotníci?
  • Ako je na tom celkovo hospodárenie štátu, aj keď vezmeme do úvahy schválený 1,2-miliardový rodinný balíček, potrebu konsolidácie verejných financií už od budúceho roka a pravdepodobné zvyšovanie platov zamestnancov verejnej správy?
  • Mala by vláda zvýšiť dane? Ak áno, ktoré?

Doteraz odpovedali: Libor Melioris, Štefan Kišš, Viktor Novysedlák, Martin Kahanec, Vladimír Baláž, Karel Hirman, Radovan Ďurana, Maroš Ovčarik.

Keďže je dovolenkové obdobie, prípadné ďalšie odpovede doplníme.

Najprv stručný výber z odpovedí:

Vyššie ceny znamenajú vyšší daňový základ, a ak zároveň platí, že agregátna spotreba nereaguje okamžite (čo nereaguje), tak výsledkom je viac daní pre štát. Inflácia však nie je žiadna altruistka. To, čo v týchto dvoch rokoch rozdá, si od štátu vyberie naspäť, a to v období, keď sa rast cien spomalí. Technokrat by preto z tohto „daru“ neminul ani cent a neskôr ho celý vrátil. Politický realista by minul časť z tejto sumy na pomoc tým, pre ktorých je inflácia existenčným ohrozením. (Libor Melioris)

Ak chceme dať do poriadku verejné financie,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Inflácia

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie