Denník N

Prečo sa neobávam o energie až tak ako od Ruska menej závislé Nemecko? Lebo my máme atómové elektrárne, verí si Sulík

Richard Sulík. Foto - TASR
Richard Sulík. Foto – TASR

Už do desiateho júla bude mať Slovensko svoje zásoby plynu doplnené natoľko, že ho bude mať dostatok na celú zimu aj pre svoje energeticky najnáročnejšie fabriky. Žiadne obmedzovanie spotreby nebude nutné, aj keby plyn z Ruska prestal tiecť už v tejto chvíli, uisťuje v rozhovore s Denníkom E minister hospodárstva Richard Sulík.

Koncom minulého týždňa sa síce potešil z prilákania novej automobilky koncernu Volvo, no stále pred ním stojí zvládnutie nebývalej krízy v energetike. Ceny energií sú tak vysoko ako nikdy a pre ruskú agresiu na Ukrajine stále panujú aj obavy, či bude mať EÚ energií dostatok.

Čo sa ešte dočítate v rozhovore:

  • ako sa dostanú domácnosti k lacnejšiemu plynu,
  • ako chce zabezpečiť lacnejšiu elektrinu nielen pre domácnosti, ale aj školy či nemocnice,
  • ako liberálny politik vníma veľké zásahy do voľného trhu s energiami,
  • ako si krajina zabezpečuje dostatočné zásoby plynu,
  • prečo by sa daňové nadpríjmy štátu mali využiť hlavne na vyššie platy štátnych zamestnancov.

Slovenský plynárenský priemysel a ďalšie firmy by mali dať domácnostiam ponuky plynu s nižšou ako trhovou cenou. Musí zákazník urobiť nejaký krok, aby túto ponuku získal? A ako si to budú môcť dovoliť plynári?

Áno. Keď nespravíte nič, tak dostanete štandardnú zmluvu a oznámenú cenu na rok, tak, ako sa to bežne robí. O túto ponuku bude treba požiadať.

Ale ponukou SPP pre domácnosti tlmíme veľký náraz ceny. SPP bude prvý rok v strate, tretí rok bude na nule a štvrtý zarobí na to, aby vykryl prvý, druhý rok. Toto je možné preto, lebo keď kúpite plyn dnes s dodávkou ihneď, tak vás stojí 120 eur za megawatthodinu, ale keď kúpite plyn dnes s dodávkou v roku 2026, tak vás stojí 35 eur. Toto tu využívame.

Plus požičiame si zásoby určené pre zraniteľné osoby, ktoré sú v Dolných Bojanoviciach na Morave. Tento plyn vráti SPP v roku 2026. Ale aj iní dodávatelia budú mať tú istú možnosť, aby bola rovnosť šancí na trhu. A keď sa toto spraví, tak je možnosť ponúknuť štvorročnú zmluvu s nárastom v prvom roku dvadsať percent plus inflácia a v druhom, treťom a štvrtom roku o infláciu.

Ako sa dostať k lacnejšiemu plynu

Zákazník bude musieť ísť na pobočku, aby takéto ceny dostal?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Richard Sulík

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie