Denník N

Reportáž z hlinikárne Slovalco: V hale levitujú skrutky a zlyháva fotoaparát, no už tu nechorľavejú ľudia

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prítomnosť reportérov Denníka E vyvoláva na tvárach zamestnancov v Slovalcu nervozitu. Niežeby bol recept na hliník priemyselným tajomstvom. Počas prehliadky závodu to nikto zo zamestnancov nepovie nahlas, no zrejme tušia, že novinári sa o firmu zaujímajú, lebo jej vedenie hovorí o zastavení výroby a prepúšťaní.

„Ak by sme ďalej vyrábali, nevieme ufinancovať obrovskú stratu, ktorá by sa rátala na niekoľko sto miliónov. Vieme to však zvládnuť aspoň tak, že šetrným spôsobom vypneme výrobu a necháme si časť ľudí, ktorí ju budú vedieť naštartovať,“ komentuje situáciu závodu riaditeľ Milan Veselý.

Hlinikáreň, ktorú vlastnia nórsky koncern Norsk Hydro a slovenská investičná skupina Penta, by mala zastaviť výrobu ešte do konca roka. V prevádzke by zostala len novopostavená linka na recykláciu hliníka. Ak by sa to stalo, počet zamestnancov by klesol zo súčasných 450 na zhruba 60 plus malý počet ľudí na administratívnych pozíciách. Podobný krok vraj zvažujú aj iné európske hlinikárne.

V lepšom prípade bude podľa Veselého odstávka trvať len rok alebo dva. No závisí to najmä od toho, kedy klesne cena elektriny, ktorá je vo výrobe hliníka kľúčová. Tá je rekordne vysoká vinou vojny, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin, a firme sa preto od budúceho roka, keď jej vyprší súčasný kontrakt na elektrinu, neoplatí vyrábať napriek vysokej cene hliníka.

„Keď aj odstavíme výrobu, chceme ju reštartovať, a počítajú s tým aj dnešní majitelia,“ dodáva riaditeľ.

No čím bude prestávka trvať dlhšie, tým bude opätovné rozbehnutie výroby ťažšie a drahšie. Bývalí zamestnanci si medzičasom nájdu novú prácu. Nepoužívané technológie sa rýchlo opotrebujú a aj ich majiteľom sa reštart menej oplatí. Veselý odhaduje, že by to stálo okolo sedemdesiat až osemdesiat miliónov eur. Je to veľa, no menej než výstavba novej hlinikárne za dve až tri miliardy.

Prečo je osud Slovalca dôležitý?

Presun ľudí z neperspektívneho a neekologického priemyslu do nového zamestnania by mohol byť pre krajinu prínosom. To však, zdá sa, nie je prípad výroby hliníka. Ten sa používa ako ekologickejšia náhrada ťažkých zliatin, napríklad ocele. Dopyt po ňom by mal v EÚ v najbližších rokoch stúpať.

Vedenie Slovalca pritom hovorí, že ide o najmodernejšiu hlinikáreň v Európe. Ak je to tak, potom by záujem o jeho záchranu mal mať nielen štát, ale aj majitelia fabriky. Ten menšinový, skupina Penta, je však v nemilosti ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý spolu so svojím spolustraníkom a ministrom životného prostredia Jánom Budajom rozhoduje o kľúčovom fonde, z ktorého by Slovalco rado videlo viac peňazí na vykompenzovanie drahej elektriny.

Denník E navštívil Slovalco s otázkami o tom, či je pomoc od štátu jedinou možnosťou, ako výrobu nestopnúť.

Pomoc od štátu firma žiada preto, lebo nemá nakúpenú elektrinu na budúci rok a nakúpiť sa dá už len za burzové ceny, ktoré sú päťkrát vyššie než pred rokom. „Pri súčasných cenách stojí elektrina na výrobu tony hliníka viac, než za koľko sa dá tento hliník predať,“ vysvetľuje šéf Slovalca Veselý.

Druhý dôvod, prečo sa oplatí vidieť Slovalco zvnútra, je spôsob výroby hliníka.

Nie je síce nový, ale technicky aj dnes sofistikovaný. Tu je zjednodušene opísané to, čo uvidíte v tejto reportáži na fotkách:

  • Vlaky privezú do fabriky biely prášok – oxid hlinitý.
  • V takmer kilometrovej hale so stovkami elektrických pecí sa prášok sype do roztavenej soli – kryolitu.
  • Aby z prášku vznikol hliník, púšťa sa do kryolitu toľko elektriny, že je v hale ustavične silné magnetické pole.
  • V ďalších peciach sa tekutý hliník mieša obrovskou „varechou“ a odlieva do dlhých, tonu vážiacich valcov.

Na začiatku…

Foto N – Tomáš Benedikovič

a na konci

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hala, v ktorej sa dejú Stranger Things

Na obídenie haly, v ktorej sa sypký prášok mení na hliník, by človek potreboval pol hodiny. Ak by si pritom zobral do ruky kompas, zažil by jednu z epizód v mysterióznom seriáli Stranger Things. Strelka by sa zbláznila.

V hale je totiž

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie