Denník N

Rozpočtová rada spochybnila Kažimírov rozpočet

Keď bol Peter Kažimír v úzkych, poprosil o pomoc kamaráta Ivana Piterku, ktorý donedávna podnikal s Ladislavom Bašternákom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Keď bol Peter Kažimír v úzkych, poprosil o pomoc kamaráta Ivana Piterku, ktorý donedávna podnikal s Ladislavom Bašternákom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak je reč o nových výdavkoch, vie vláda ich potrebu podrobne vysvetliť. Na šetrenie presné plány chýbajú – hovoria analytici o poslednom rozpočte druhej Ficovej vlády.

Ak by vláda pokračovala v hospodárení tak, ako ho navrhla v rozpočte na budúci rok, naša schopnosť tlmiť rast dlhu by sa zhoršila. Alebo inak – potrebujeme znižovať dlh, rozpočet s tým ráta, no nedáva návod, ako na to.

Analytici rozpočtovej rady vláde odkazujú, že v rozpočte chýba podrobné vysvetlenie opatrení, ktoré majú rozpočet ozdraviť. Neplatí to o opatreniach, ktoré deficit zvyšujú, tie sú v rozpočte vysvetlené poriadne.

Prevažujú riziká

Rozpočtová rada je od vlády nezávislý orgán, jeho úlohou je analyzovať a informovať o tom, ako sa vyvíjajú verejné financie. V stredu vydala už svoje štvrté hodnotenie krokov vlády.

Keď sa zrátajú všetky riziká a aj možná úspora zo spolufinancovania eurofondov, deficit by sa v roku 2016 vyšplhal na 2,7 percenta výkonu ekonomiky (HDP). Taký sa čaká aj v tomto roku. Vláda pritom avizuje, že deficit o rok zníži pod dve percentá. No to si podľa opatrení navrhnutých v rozpočte nemyslí ani Európska komisia.

Prečo by sa mali zrazu znížiť výdavky v zdravotníctve a u samospráv? Zmienka o tom, ako sa má úspora dosiahnuť, v rozpočte chýba. Rozpočtová rada odhadla riziko v zdravotníctve na 150 miliónov eur. Veľká časť úspor sa má dosiahnuť aj znížením investícií v štátnom rozpočte, Železniciach SR a Národnej diaľničnej spoločnosti. Ani tieto úspory rozpočet dostatočne nevysvetľuje.

Analytici rady tvrdia, že ak chce vláda splniť to, čo deklaruje, musí prijať nové opatrenia.

Vyzerá to tak, že ministerstvo financií nadhodnotilo nedaňové príjmy. Nevysvetlilo dostatočne, prečo očakáva vyššie dividendy alebo výnosy z predaja emisných kvót. Opakujúcim rizikom sú príjmy z dividend SPP a VSE.

Návrh rozpočtu neuvažuje ani s korekciami eurofondov. To sú peniaze, ktoré sa zaplatia z rozpočtu, ale Brusel ich pre chyby pri eurofondových projektoch nepreplatí. Ekonómovia rady si myslia, že korekcie môžu byť vyššie, ako je aktuálny odhad na tento rok. V tomto roku dosiahnu 235 miliónov eur.

Zatiaľ jediným zdrojom, ktorý by mohol vykryť všetky riziká, je potenciálna úspora na spolufinancovaní, keď sa eurofondy budú čerpať oproti plánu menej.

Vláda nevyužila šancu

Nielen vlani, ale aj v tomto roku to vyzerá tak, že deficit bude vyšší, ako boli plány vlády.

Rada vláde pripomína, že rozpočet dostatočne neozdravila, hoci mala k dispozícii dodatočné príjmy z boja proti daňovým únikom. Za opatrenia, ktoré vláda presadila, aby sa zvýšil výnos DPH, ju rozpočtová rada chváli.

Pokračuje však ďalej v kritike – vláda totiž na zníženie deficitu nevyužila ani to, že nízke úrokové sadzby šetrili významnú časť rozpočtových výdavkov. Ani to, že mala dodatočné príjmy, lebo sa znížili odvody do druhého piliera, a keď sa otvoril, časť sporiteľov z neho vystúpila. Viac peňazí tak zostane v Sociálnej poisťovni.

Po uvoľnení rozpočtu v rokoch 2014 a 2015 sa vláde vzdialil cieľ mať vyrovnaný rozpočet v roku 2017. Zdá sa, že ani navrhovaný rozpočet na budúci rok, ktorý je volebný, nás k nemu veľmi nepriblížil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie