Denník N

Ako môže mať štát stále vyššie výdavky ako príjmy?

Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu – Shooty
Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu – Shooty

Štát na rozdiel od ľudí nestarne, má veľké majetky a jeho príjmy väčšinou stúpajú.

Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu

Keby som ja skúsil chodiť do banky každý rok po nové a nové úvery, časom by mi už nikto nepožičal. Vysmiali by ma nakoniec aj úžerníci.

Ako to štát robí, že každý rok minie viac, ako vyzbiera na daniach? Aký trik používajú ministri financií?

Quod licet Iovi, non licet bovi. Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. Pani republika má totiž veľa výhod oproti občanovi Jožkovi Mrkvičkovi. Dokonca aj vtedy, ak sa nerozhodne dlžnú sumu jednoducho vytlačiť cez centrálnu banku.

Čo si môže dovoliť republika

Po prvé, má právo zdaňovať. Dokonca aj tých, čo sa ešte ani nenarodili. Nič to, že teraz nemáme na novú diaľnicu, vyfinancujeme ju z daní budúcich generácií.

Len v tom lepšom prípade prinesú štátne investície aj vyšší ekonomický rast, čo uľahčí aj budúce splácanie pôžičky.

Po druhé, pani republika má v mnohých prípadoch aj veľké majetky. Kým občan má obmedzené možnosti predávať svoj majetok, štáty majú často čo privatizovať alebo speňažiť (aj napríklad prírodné zdroje).

Po tretie, pani republika má väčšiu šancu na ustavičné zvyšovanie platov ako občan. Bohužiaľ, naša telesná schránka má zatiaľ celkom obmedzenú trvácnosť, navyše v seniorskom veku to nevyzerá extra ružovo ani s našimi príjmami.

Oproti tomu pani republika vyzerá po mnohých desaťročiach stále veľmi sviežo aj napriek tomu, že v minulosti často menila svoje priezvisko.

A čo je najdôležitejšie, takmer v každom roku dostáva zvýšenie platu. Od priemyselnej revolúcie rastú vyspelé krajiny ročne tempom okolo dvoch percent a so zvyšovaním výkonnosti (aj keď o niečo miernejším) počítajú ekonómovia aj v nasledujúcich desaťročiach.

Vďaka týmto atribútom nikto neočakáva od dámy, aby splatila celý svoj dlh v krátkom horizonte, a tak je pre ňu vždy alternatíva požičať si oproti lepšiemu budúcemu príjmu.

Keď vám banka verí

Najlepšie sa to ilustruje na príklade. Ak pôjdete do banky, preskúmajú vaše príjmy a ponúknu úver, ktorý budete vedieť splácať z pravidelnej výplaty.

Ak vám po čase zvýšia plat, môžete si dovoliť vyššie splátky, a preto si pokojne zoberiete ďalší úver (okrem domu aj na auto) aj vtedy, ak ste ten prvý ešte nesplatili.

Stále budete mať na mesačné splátky. Ak krajina rastie každý rok, môže chodiť do banky pravidelne po ďalšie pôžičky a splátky nemusia rásť oproti jej príjmu.

Napríklad, ak má krajina dlh na úrovni 60 percent z HDP, nominálne rastie 5-percentným tempom, môže si dovoliť každoročný deficit vo verejných financiách na úrovni takmer 3 percent z HDP bez toho, aby podiel dlhu na HDP narástol.

A kým neuletia úrokové sadzby, bude priestor na dodatočné výdavkové programy.

Ak by sme teda chceli odkukať fintu od ministrov financií, najskôr by sme mali predĺžiť náš život genetickým inžinierstvom o niekoľko desaťročí. Navyše tak, aby sme boli ustavične zdraví a vedeli účinne nasávať vedomosti aj vo vyššom veku a zvyšovať každoročne svoju produktivitu.

Ale načo by nám tie cudzie peniaze boli? Skutočne bohatí nie sú tí, čo si napožičiavajú veľa, ale tí, ktorým k šťastiu stačí aj málo. Niekto by to konečne mohol vysvetliť aj pani republike.

Autor je člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.
Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie