Denník N

Životné minimum už roky nestíha držať krok so životnými nákladmi. Krajniak chce najskôr zmeniť dávky v hmotnej núdzi

Ilustračné foto - Unsplash.com
Ilustračné foto – Unsplash.com

Od júla sa zvýšila suma životného minima na 234,42 eura. Ak sa nezmenia pravidlá v zákone, takéto minimum by malo platiť do konca júna budúceho roka. Ani takéto zvýšenie však zásadne nezvýši napríklad dávky v hmotnej núdzi či rodičovský príspevok. Rezort práce chystá zmeny.

Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu na základe rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Štát šetrí, keďže do úvahy sa pritom vždy berie nižšia suma.

Zatiaľ čo minulý rok sa zvýšilo životné minimum k 1. júlu o 1,5 %, tento rok to bolo o 7,5 %. Štatistický úrad SR vypočítal, že presne o takúto hodnotu medziročne k aprílu 2022 vzrástli príjmy slovenských domácností na osobu.

Aktuálna suma životného minima pre dospelú osobu sa od júna zvýšila o 16,30 eura na 234,42 eura mesačne. V praxi to znamená, že na pomoc v hmotnej núdzi budú mať nárok aj osoby s vyšším príjmom, ako je to teraz.

Podľa nižšej sumy

Podľa údajov Štatistického úradu SR bol koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností 1,117 a koeficient rastu čistých peňažných príjmov na osobu bol 1,075.

Tieto koeficienty znamenajú, že ceny pre nízkopríjmové domácnosti vzrástli v apríli medziročne o 11,7 % a príjmy slovenských domácností na osobu v prvom štvrťroku boli vyššie ako pred rokom o 7,5 %. Keďže sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie