Denník N

Investície ako Tesla nemusia spasiť východné Nemecko. Ohrozuje ho plynová kríza aj extrémizmus

Elon Musk. Foto - TASR/AP
Elon Musk. Foto – TASR/AP

Koncom júna priniesol denník Financial Times reportáž o vzkriesení ekonomiky vo východonemeckom mestečku Guben, ktoré leží v štáte Brandenbursko na východ od Berlína.

„Pred desiatimi rokmi potrebovalo malé východonemecké mestečko Guben nových investorov tak zúfalo, že bolo pripravené dať im pôdu zadarmo. Teraz nemám žiadne voľné miesto,“ opísal starosta Fred Mahro pre britský denník situáciu v mestečku.

Kedysi v ňom stála továreň na výrobu syntetických vlákien, po zjednotení Nemecka však začala strácať svoj význam a z mesta sa postupne sťahovali aj ľudia v produktívnom veku.

Zmena nastala minulý rok, keď si mesto vybrala kanadská spoločnosť Rock Tech na výrobu komponentov do batérií pre elektrické autá.

Tesla je preceňovaná

Rock Tech v mestečku Guben bude podľa zdrojov FT schopný vyrobiť komponenty do všetkých 500-tisíc áut, ktoré plánuje vyrobiť automobilka Tesla sídliaca na východ od Berlína. Otvoriť ju prišiel Elon Musk spolu s kancelárom Olafom Scholzom v marci tohto roka.

Východ láka investorov aj priestormi a vybavením, ktoré tu zostali po rozpade NDR. Okrem iného je atraktívny aj nižšou hustotou obyvateľstva a zástavby a nižšími nákladmi na prevádzku ako na západe.

O nových investíciách v regióne východného Nemecka médiá často prinášajú senzačné správy a hovoria o jeho znovuzrodení. Niektorí odborníci sa však na tento „revival” pozerajú triezvejšie.

„Je veľmi vítané, že spoločnosť Tesla uskutočnila túto veľkú investíciu, ale jej efekt

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Olaf Scholz

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie