Denník N

Neuspel v Silicon Valley, teraz hviezdi v Európe. Mladý Slovák vytvoril appku na záchranu životov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský startup Powerful Medical vytvoril aplikáciu na diagnostikovanie a liečbu srdcovocievnych ochorení pomocou umelej inteligencie. Práve sa im podarilo získať európsku certifikáciu (MDR) a stali sa prvou certifikovanou firmou tohto druhu v Európe.

Aplikácia funguje tak, že záchranári, sestričky či bežní lekári odfotia EKG do mobilu. Umelá inteligencia to vyhodnotí a poradí, ako postupovať ďalej, najmä či treba poslať pacienta ku kardiológovi. Jedna fotka EKG stojí na Slovensku päť eur.

Firma na diagnostiku využíva strojové učenie, podoblasť umelej inteligencie, ktorá sa zaoberá technikami umožňujúcimi stroju či aplikácii „učiť sa“. Svojej aplikácii dali na „učenie“ takmer miliónovú vzorku dát napríklad od Massachusettského technologického inštitútu (MIT) či belgických nemocníc.

„Deväť z desiatich EKG nerobí kardiológ, ale napríklad záchranár či sestrička. Vedia povedať, či nález vybočuje z normálu, ale majú pri tom len 70-percentnú úspešnosť. Aplikácia je pre nich užitočná,” hovorí 26-ročný zakladateľ Powerful Medical Martin Herman. Je presvedčený, že umelá inteligencia bude mať raz 100-percentnú úspešnosť.

Srdcovocievne ochorenia sú najčastejšou príčinou predčasnej smrti na svete, ale iba máloktorí lekári mimo kardiologickej špecializácie vedia poskytnúť adekvátnu starostlivosť.

Najnovšie naučili svoj algoritmus s presnosťou na mesiace predpovedať, kedy pacient s poruchami srdca zomrie. Výsledky výskumu o predikcii mortality im publikovala aj Európska kardiologická komora.

V rozhovore sa dozviete:

  • v čom je aplikácia lepšia ako lekári,
  • ako Martin Herman začal podnikať ešte pred tým, ako dosiahol 18 rokov,
  • ako v dvadsiatke dokázal z vlastných peňazí financovať 400-tisícový vývoj prototypu aplikácie
  • a aký je rozdiel v rozbiehaní startupu v Európe a v Amerike.

Chcete byť prvým slovenským jednorožcom, startupom s miliardovou hodnotou?

Chceme na trh dostať produkt, ktorý bude pomáhať zachraňovať ľudské životy. A keby sme nemali veľké ambície, tak tu nemáme čo robiť.

Aké bolo prvýkrát si pýtať peniaze na svoj projekt?

Bo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Startupy

Technológie

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie