Denník N

Rusi okupujú už aj ukrajinské bane slovenských oceliarov. Tí železnú rudu pre strednú Európu vozia z iných lokalít

Zaporižžský železnorudný kombinát. Foto - Zaporižžský železnorudný kombinát
Zaporižžský železnorudný kombinát. Foto – Zaporižžský železnorudný kombinát
  • Útok Ruska na Ukrajinu ihneď ohrozil aj jednu z najziskovejších slovenských firiem. Obchodník so surovinami pre železiarne Minerfin má bane aj na juhovýchode napadnutej krajiny a už pár týždňov nad nimi nemá žiadnu kontrolu. 
  • No Minerfin si našiel iné cesty nielen na záchranu svojho biznisu, ale aj na zabezpečenie dostatku surovín pre svojich stredoeurópskych odberateľov.

Jedna z dlhodobo najziskovejších firiem na Slovensku, obchodník so železnou rudou, koksom a uhlím Minerfin, stratila pre vojnu na Ukrajine minimálne dočasne kontrolu nad jedným zo svojich najcennejších aktív. Pre postupujúcu ruskú okupáciu Ukrajiny už nemôže ďalej riadiť svoj Zaporižžský železnorudný kombinát pri meste Dniprorudné na juhovýchode napadnutej krajiny.

Minerfin zabezpečuje suroviny pre mnohé stredoeurópske oceliarne vrátane košických a bežne v čistom zarába aj sto miliónov eur ročne. Firmu ovládajú štyria slovenskí majitelia českých Třineckých železiarní: Tomáš Chrenek, Evžen Balko, Ján Moder a Mária Blašková.

Útoky na ukrajinské železnice narúšali vývozy rudy z ich banského kombinátu už dlhšie, no posledné tri týždne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie