Denník N

Na čom môžu stroskotať Sulíkove nápady s lacnou elektrinou a plynom

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Dohodnutý objem elektriny, ktorú má štát dodať domácnostiam lacnejšie, nepokryje všetky domácnosti. Ich spotreba je oveľa väčšia, ako vláda odhaduje.
  • Minister hospodárstva Sulík tvrdí, že nemá na výber, keď posilňuje pozíciu štátneho SPP. Konanie štátu a nejasné pravidlá vytvárajú neistotu ďalších hráčov na trhu.
  • Minister si chce plyn pre domácnosti v prípade kritickej situácie požičať. Je to opačná stratégia, ako má EÚ.

Vláda chce zmraziť ceny elektriny a výrazne tlmiť januárový rast ceny plynu, aby tak pomohla najmä domácnostiam. Popri realizácii týchto nápadov však môže naraziť na tri prekážky.

Pri elektrine môže byť najväčším problémom, že tá zľavnená nemusí vystačiť pre všetkých. Dodávatelia upozorňujú, že spotreba domácností rastie a čísla, z ktorých vychádza ministerstvo hospodárstva, sú neaktuálne.

Zádrh sa môže objaviť aj pri plyne. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) chce totiž na výhodné kontrakty pre domácnosti použiť plyn zo strategických zásobníkov. Jedna otázka znie, či má štát právo na tieto rezervy siahnuť, druhá, či je rozumné z nich brať v čase energetickej krízy.

1. Spotreba elektriny v domácnostiach je väčšia, ako si myslí vláda

Sulík a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa ešte vo februári dohodli so Slovenskými elektrárňami (SE), že vyrobenú elektrinu budú domácnostiam dodávať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie