Denník N

Smer, Glváča a Žigu s kauzou kompa spájajú advokátky, jedna je funkcionárkou strany

Glváč si so Žigom môžu podať ruky. Toto - TASR
Glváč si so Žigom môžu podať ruky. Toto – TASR

Kľúčovou indíciou v kauze sú právničky blízke ministrovi obrany Martinovi Glváčovi. Jedna z nich je regionálnou funkcionárkou Smeru a je v dozornej rade firmy s riaditeľom kancelárie ministra Petra Žigu a členom dozornej rady Vodohospodárskej výstavby .

Je to nezmysel, klamstvo, sú to výmysly, povedal o kauze kompa premiér Robert Fico. Na základe informácií, ktoré má k dispozícii, vraj nevidí žiadny dôvod vyvodiť politickú zodpovednosť.

Ficove vyjadrenia však narážajú na priebeh miliónového tendra, v ktorom sa jeho víťaz správal, akoby vopred poznal súťažné podmienky, aj na personálne prepojenia, ktoré zatiaľ o kauze neboli zverejnené.

Prípad 15-ročnej zmluvy na prevádzku kompy za desiatky miliónov eur je totiž so Smerom a s jeho funkcionármi prepojený na viacerých miestach.

Prepojené právničky

Bolo 24. júna – dva dni pred podpisom zmluvy na prevádzku kompy cez Gabčíkovo, ktorú uzavrela štátna Vodohospodárska výstavba a súkromná firma Ponton City. Na notárskom úrade v Bratislave si práve valné zhromaždenie Ponton City odhlasovalo rozšírenie podnikania o verejnú vodnú dopravu.

Sto percent akcionárov – firmy CFS a Spinex – zastupovala právnička Michaela Töröková, overovateľkou zápisnice bola advokátka Ľubica Krnčoková. Ani jedna nemala podľa obchodného registra či ďalších verejne dostupných dokumentov nič spoločné s Ponton City, CFS ani so Spinexom.

Ich mená sa objavili na verejnosti len vďaka tomu, že si zápisnicu z valného zhromaždenia vypýtala na súde zo zbierky listín blogerka Veronika Remišová.

Čo právničky spája? Spoločné sídlo v budove na ulici 29. augusta v Bratislave, rovnaké telefónne číslo, spoločná sekretárka. Majiteľom neveľkej budovy je firma RHK Real a medzi jej spoločníkmi je okrem Törökovej, Krnčokovej a niekoľkých ďalších právnikov aj minister obrany a krajský šéf Smeru v Bratislave Martin Glváč.

kompa_web

Spoločníčkou vo firme bola v rokoch 2004 až 2007 aj premiérova manželka Svetlana Ficová.

„Spojili ste ma s vecou, o ktorej neviem ani mäkké f,“ reaguje Glváč na otázky o Ponton City a kauze kompa. Na otázku, či s týmito ľuďmi podnikal, odvetil, že od roku 2006 nevykonáva advokátsku prax a s pani Törökovou nemá nič spoločné. „Osem vlastníkov ako advokátska kancelária Valašík, Mitro a podobne vlastnili len spoločnú budovu – to je všetko, čo s tým mám.“

Glváčove väzby

Väzieb Glváča na tieto advokátky je však viac. V budove, kde právničky sídlia, je aj firma Z.B. Jediným členom predstavenstva a majiteľom je otec ministra Ján Glváč. Firma spravuje luxusný hotel v rakúskom Kaprune Zur Burg. Jedinou akcionárkou firmy bola až do roku 2009 Krnčoková.

Tá je 17 rokov i členkou dozornej rady firmy Play Slovakia, kde je 15 rokov členom aj Vladimír Rak, ktorý je od minulého leta členom dozornej rady Vodohospodárskej výstavby a zároveň je riaditeľom kancelárie ministra životného prostredia Petra Žigu. Ministerstvo na otázky o Rakovom pôsobení neodpovedalo. Kauzu kompa ide preverovať na Vodohospodárskej výstavbe práve minister Žiga.

S Rakom podnikal aj Glváč vo firme Pozos a Rak bol s Krnčokovou i vo firme Z.B., ktorú vlastnia Glváčovci.

Členka Smeru

Krnčoková je podľa webu Smeru členkou okresnej rady v Bratislave II. a od roku 1999 do roku 2004 bola konateľkou Agentúry Smer, ktorá je stopercentnou dcérskou firmou Ficovej strany.

Keď ešte Glváč vykonával advokátsku prax, s Krnčokovou mal advokátske spoločenstvo Krnčoková/Glváč. Krnčoková zastupovala Glváča v spore s Danielom Lipšicom (Nova), spor ešte trvá.

Druhá právnička Töröková zastupovala reštituentov v prípade sporného prevodu pozemkov v Čiernej Vode na firmu LM – Real blízku Glváčovi. LM – Real vlastní pezinský podnikateľ Ľubomír Múčka a Glváčova družka Soňa Chanečková. A s kým Múčka ešte podniká?

V dozornej rade firmy Bekape je s Líviou Krnčokovou a obaja tam boli aj v rokoch 2011 až 2013, keď bol jediným akcionárom Glváč.

V prípade súťaže na prevádzkovanie kompy nie sú dôležité len väzby v pozadí, ale aj to, ako prebehla. Pre slovenské firmy bolo mimoriadne ťažké, ak nie nemožné, aby sa do tendra mohli prihlásiť alebo súperiť s víťaznou firmou Ponton City.

Tá si nechala kompu vyrobiť v čase, keď Vodohospodárska výstavba ešte ani nezverejnila technické požiadavky na loď za stovky tisíc eur.

Navyše musel každý, kto sa chcel do súťaže zapojiť, zložiť na účet štátnej firmy zábezpeku milión eur. Ponton City nakoniec zostal v súťaži sám. Firma na otázky neodpovedá.

Šéf Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár oznámil, že podá trestné oznámenie na lídra OĽaNO Igora Matoviča za jeho vyjadrenia ku kauze kompa. Žalovať chce aj blogerku Remišovú a vysúdiť od nej milión eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza kompa

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie