Denník N

Maďarský forint klesá už roky. Terajšie oslabovanie však núti Orbána ustupovať Bruselu

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Zdá sa, že investori majú už po krk ďalšej neistoty, ktorá vznikla v dôsledku sporu týkajúceho sa právneho štátu medzi maďarskou vládou a Európskou úniou. Maďarsko peniaze veľmi potrebuje, pre spor ich však doteraz nedostalo.

Kurz forintu voči euru zaznamenával v uplynulých dňoch nové a nové negatívne rekordy. Minulú stredu dopoludnia stálo 1 euro 410,68 forintu, popoludní 416,95. V čase tohto oslabenia sa aj euro dostalo na 20-ročné dno oproti doláru.

Po tomto historickom prepade sa maďarská mena relatívne zastabilizovala. Maďarská národná banka (MNB) opätovne zvýšila vo veľkej miere úroky a vláda vyslala investorom signály, ktoré trochu zlepšujú pošramotené vnímanie Maďarska.

Nový týždeň však začal forint ďalším oslabovaním, v pondelok ráno stálo jedno euro 407,5 forintu.

Kurz forintu bol pred vypuknutím vojny na Ukrajine okolo 355, dva týždne po vypuknutí vojny sa oslabil na 400, potom sa trochu posilnil. Odvtedy sa vyskytli menšie či väčšie výkyvy, no forint slabol naďalej aj napriek tomu, že MNB dvíha úroky čoraz zúfalejšie.

Kurz forintu sa v poslednom čase drasticky prepadol už po druhýkrát, niečo podobné sa stalo na začiatku marca. Hoci vo vtedajšom prepadnutí forintu zohrával bez pochýb veľkú úlohu aj vonkajší šok z vojny na Ukrajine, oslabenie nevytŕča z devalvačného trendu meny v Maďarsku, ktorý trvá už roky.

Na vonkajšie šoky reagujú národné meny rozvinutých krajín vždy oslabením. Maďarsko sa zvykne porovnávať s Českom a Poľskom, pretože majú podobnú štruktúru hospodárstva a podobné dejiny. Forint sa zvyčajne pohybuje spolu s českou korunou a poľskými zlotými, no vždy spomedzi nich trochu vytŕča.

Česká a poľská ekonomika sú totiž vo svojich základoch v lepšom stave ako tá maďarská. Vidieť to aj v ich ratingu.

V agentúre Fitch dosahuje poľský rating stupeň A – so stabilným výhľadom –, čo je najnižší stupeň v hornej strednej kategórii; Česko AA- so stabilným výhľadom; to je už spodok hornej kategórie, kým Maďarsko BBB so stabilným výhľadom, a to je stred spodnej strednej kategórie.

Investori teda považujú Poľsko a Česko za spoľahlivejšieho dlžníka, takže aj v prípade rozličných vonkajších šokov sa od nich odvrátia zriedkavejšie.

„Máme základy a máme napätie,” vyjadril sa pre portál Napunk Péter Ákos Bod, ekonóm, univerzitný profesor a bývalý guvernér Maďarskej národnej banky, podľa ktorého nie sú základy dobré, a preto aj mimoriadne udalosti zasahujú maďarskú ekonomiku citlivejšie. Maďarských a nemaďarských vlastníkov forintov nevzrušuje, aký bol štvrťročný nárast kurzu, ale to, aký je štátny dlh, aké sú devízové rezervy, aké sú vzťahy vonkajšej rovnováhy, vysvetľuje ekonóm.

Vládu celé roky devalvácia nebolela 

Devalvácia forintu bola v súlade so záujmami hospodárskej politiky Maďarska.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie