Denník N

Niektoré stránky o počasí predpovedajú na Slovensku teploty vysoko nad 40 stupňov Celzia. Je to reálne?

Strednodobá predpoveď modelu GFS. Reprofoto N - tropicaltidbits.com
Strednodobá predpoveď modelu GFS. Reprofoto N – tropicaltidbits.com

Horúčavy by mali kulminovať okolo 20. až 21. júla. Extrémne teplo predpovedajú aj v ďalších krajinách strednej Európy a okolo Stredozemného mora.

Niektoré stránky o počasí predpovedali na Slovensku na druhú polovicu júla teploty blížiace sa dokonca päťdesiatim stupňom Celzia. Na jednej z nich sa minulý týždeň zjavil pri Michalovciach údaj až o 46-stupňovom extréme.

Doterajší teplotný rekord je pritom 40,3 stupňa Celzia. Namerali ho v Hurbanove v roku 2007. Ak by sa teda najnovšie predpovede naplnili, meteorologické tabuľky by sa museli výrazne prepisovať.

Ľudia sledujú vysoké teploty s väčšou obavou aj preto, že ich nárast spôsobuje klimatická zmena, ktorú sa nedarí zastaviť.

Aj na Slovensku sú dnes priemerné teploty o dva stupne vyššie, než bolo bežné pred viac ako tridsiatimi rokmi. Počet tropických a horúcich letných dní sa v niektorých regiónoch zdvojnásobil.

Od kombinácie určitej teploty a vlhkosti vzduchu sa ľudské telo nedokáže samo prirodzene ochladzovať potením. Znamená to, že dlhodobý pobyt v takto vlhkom a horúcom prostredí sa nedá prežiť.

Pravidelne k tomu dochádza v lete v rovníkových častiach planéty. Tento rok zasiahli smrteľné horúčavy na niekoľko dní aj druhú najľudnatejšiu krajinu sveta – Indiu.

Môže k tomu dôjsť aj na Slovensku? „Zatiaľ sa nezdá, že by seriózne pravdepodobnostné scenáre ukazovali, že je vysoká pravdepodobnosť toho, že bude vôbec štyridsať stupňov. Je to však tak ďaleko, že takéto výstupy ani nekomentujeme,“ hovorí o dlhodobých predpovediach Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

„Výhľadovo však môžeme povedať, že ďalší týždeň je najpravdepodobnejší scenár ten, že bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Počasie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie