Denník N

Spor s Twitterom môže vyjsť Elona Muska draho. Prečo sociálna sieť stále chce, aby ju kúpil, aj keď ju on nechce? (otázky a odpovede)

Elon Musk. Foto - TASR/AP
Elon Musk. Foto – TASR/AP

Málokoho prekvapilo, že snaha miliardára Elona Muska kúpiť a následne nekúpiť Twitter sa skončí na súde.

Šéf automobilky Tesla v apríli oznámil, že prevezme sociálnu sieť za 44 miliárd dolárov. Odvtedy však urobil mnohé vyhlásenia, ktoré jasne ukazovali, že chce z obchodu vycúvať.

V piatok oznámil, že zmluvu o kúpe Twitteru ukončil. Firma však naďalej trvá na tom, aby prevzatie prebehlo podľa pôvodne dohodnutých podmienok.

Prečo si Musk kúpu Twitteru rozmyslel a prečo sociálna sieť chce na súde dosiahnuť, aby ju aj napriek strate záujmu získal? Odpovedáme na najčastejšie otázky.

Prečo už Musk nechce kúpiť sociálnu sieť?

Miliardár tvrdí, že sociálna sieť nehovorí pravdu o počte falošných a spamových účtov. Podľa Twitteru ich je na platforme menej ako päť percent z denných používateľov. Nejde pritom o žiadnu novinku, takýto odhad falošných účtov firma zverejňuje pravidelne už aspoň osem rokov (a napríklad Facebook zverejňuje obdobné číslo). No Musk bez akýchkoľvek dôkazov tvrdí, že falošných účtov je viac.

Komentátor Bloombergu Matt Levine si všimol zaujímavý detail v argumentácii Muskových právnikov. Na základe „predbežnej analýzy“ poradcov je vraj Musk „pevne presvedčený“, že počet falošných účtov je výrazne väčší.

Muskov tím netvrdí, že analýza dokázala výrazne väčší počet spamových účtov. „To by bolo faktické tvrdenie, o ktorom mám podozrenie, že Muskovi poradcovia vedia, že je nepravdivé,“ napísal Levine. „Urobili len subjektívne vyhlásenie, že Musk tomu ‚pevne verí‘. Neverím, že tomu verí! Je to však ťažšie vyvrátiť,“ napísal Levine.

Má ešte Musk nejaké ďalšie argumenty?

Musk sa pri podpise zmluvy dobrovoľne vzdal práva na due diligence, čo je podrobné preskúmanie účtovníctva firmy, ktoré sa bežne využíva pri obdobných akvizíciách. Zdalo sa teda, že má jasno v tom, čo ide kúpiť, je pevne rozhodnutý, že to chce kúpiť, a nepotrebuje robiť žiadne komplikované audity.

Biznismen teraz obviňuje Twitter, že mu neposkytuje všetky vyžiadané dáta. Lenže v dohode, ktorú s Twitterom podpísal, sa píše, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Médiá

X/Twitter

Ekonomika

Teraz najčítanejšie