Denník N

Biele kone zo zahraničia a sfalšované podpisy. Príbeh podvodného konkurzu na zdravú humenskú firmu

Sídlo firmy Reinter. Foto - Reinter
Sídlo firmy Reinter. Foto – Reinter

Humenská stavebná spoločnosť Reinter je na trhu už 25 rokov. Založil ju Jaroslav Pčola, dnes ju riadi spolu so synom Jaroslavom. Firma je v dobrej kondícii, zamestnáva skoro 200 ľudí, nemá problémy s peniazmi a v posledných rokoch sú jej ročné tržby v priemere okolo 10 miliónov eur.

Otec a syn ostali preto zaskočení, keď im v posledný júnový deň z prešovského súdu do elektronickej schránky doručili uznesenie, že voči ich firme sa začalo konkurzné konanie.

„To bolo pre nás niečo ako blesk z jasného neba,“ hovorí Jaroslav Pčola mladší. „Zdalo sa nám to také absurdné, že pre istotu sme si telefonicky overovali na okresnom súde v Prešove, či nejde o omyl a či sa konkurzné konanie naozaj týka našej firmy.“

Nebol to omyl.

Vymyslené dlhy, falošné podpisy

Keď si obaja Pčolovci uznesenie podrobne prečítali, pochopili, že čelia organizovanému podvodu. S firmou, ktorá podala návrh na konkurz – Candi Logistics so sídlom v Žiline – nemali nikdy žiadny obchodný ani akýkoľvek iný vzťah. To isté platí aj pre ďalšie firmy, údajných veriteľov, ktorých vo svojom návrhu na konkurz spomína žilinská eseročka.

„Mne sa to celé javí, akoby to bola nejaká objednaná služba so zámerom poškodiť našu firmu. Myslím si, že také niečo si niekto normálne zaplatí,“ uvažuje Pčola mladší.

Ešte v ten deň začali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie