Denník N

Je 700 eur veľa alebo málo? Pre zamestnanca málo, pre malú firmu v chudobnom regióne veľa

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Dohoda odborárov a zamestnávateľov na minimálnej mzde znamená, že politické strany stratili marketingový nástroj.
  • Minimálna mzda 700 eur môže byť problémom pre malé firmy v chudobných regiónoch.
  • Štát bude musieť dorovnávať najnižšie tabuľkové platy vo verejnej a štátnej správe, keďže sú pod hranicou minimálnej mzdy.
  • Podľa čerstvej štúdie Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií malo zvyšovanie minimálnej mzdy v rokoch 2010 až 2018 negatívny vplyv na zamestnanosť.

Minimálna mzda na budúci rok bude 700 eur. Je to historická dohoda zamestnávateľov a odborárov. Takto otitulkovali médiá minulý týždeň zmenu najnižšej mzdy od januára, na ktorej sa dohodla tripartita.

Dôležitá je nielen samotná výška minimálnej mzdy, ale aj to, že sa odborári, zamestnávatelia a zástupcovia samospráv dokázali prvýkrát v histórii zhodnúť. Predtým rokovania v tripartite vždy zlyhávali.

O minimálnej mzde potom pravidelne rozhodovala vláda v nariadení na základe návrhu ministra práce. Presnejšie, minimálnu mzdu na ďalší rok pravidelne oznamoval vtedajší premiér Robert Fico na prvomájových oslavách, a to ešte skôr, ako o tom začali sociálni partneri vyjednávať.

Zamestnávatelia a odborári zostávali len štatisti. Je to horšie, ako keď kupovali Rómov za cigarety, komentoval dávnejšie prax politikov viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka. Tvrdil, že kým kandidáti v komunálnych a župných voľbách to robili za vlastné a zdanené peniaze, v prípade Smeru to robili politici za peniaze daňových poplatníkov, za peniaze, s ktorými majú spravovať štát, a nie rozdávať ich na rôzne populistické účely.

Infláciu to nepokryje

Minimálna mzda bola pre Smer

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Minimálna mzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie