Denník N

Štátne inštitúcie platia za energie astronomické sumy. Ponuky dostávajú aj na 700 eur za megawatthodinu

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Vláda chce zmraziť ceny elektriny pre domácnosti až do konca roku 2024.
  • Regulované malé podniky sa nových vysokých cien dočkajú od nového roka.
  • Stredné a veľké firmy, ktoré sú neregulované, už teraz pociťujú dramatickú situáciu na trhu. 
  • Najhoršie sú na tom samosprávy a štátne inštitúcie, ktoré musia absolvovať verejné obstarávania.

700 eur bez DPH a bez ďalších regulovaných poplatkov – za toľko dnes dodávatelia ponúkajú firmám megawatthodinu elektriny. Po pripočítaní daní a distribučných či systémových taríf bude suma ešte vyššia. Ešte pred rokom sa pritom elektrina na burze predávala za zhruba 50 eur.

Podniky sa navyše bežne vedeli dohodnúť na dodávke energií na rok až tri roky dopredu. Po celé obdobie zmluvy potom platili fixnú cenu.

Dnes sa pre vysoké a nevyspytateľné ceny energií na trhoch žiadny dodávateľ nechce zaručiť za ceny na rok dopredu. Ponúkajú iba alternatívne spotové, ktoré sa na burze menia denne podľa toho, či je elektriny prebytok alebo nedostatok. Okrem toho, že ich vývoj je neistý, sú aj rekordne vysoké.

Preto je na tom zo všetkých kategórií odberateľov najhoršie štát. Verejné obstarávania trvajú týždne aj mesiace a počas tohto obdobia sa cena elektriny môže navýšiť o desiatky eur v priebehu pár dní. V najhoršom prípade sa prihlási iba jeden uchádzač.

Výsledkom je, že štátne inštitúcie súťaže rušia alebo vyberú dodávku elektriny za spotové ceny a dodávateľa, ktorý si vypýta najmenšiu maržu.

Prinášame vám niekoľko príkladov, za aké ceny nakupujú štátne inštitúcie elektrinu. (Pokiaľ nie je uvedené inak, všetky ceny z verejných obstarávaní sú iba na dodávku, takzvanú silovú časť elektriny. K tejto cene sa ešte pripočítavajú distribučné poplatky a poplatky za systémové služby, odvod do Národného jadrového fondu, DPH a spotrebná daň.)

Správa štátnych hmotných rezerv – 700 eur

Dodávateľa elektriny na nasledujúcich

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie