Denník N

Ceny bytov stúpli v druhom štvrťroku v mnohých mestách o desatinu, v Nitre sú byty o polovicu drahšie ako pred rokom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ceny malých bytov rástli v druhom štvrťroku na mnohých miestach o viac ako desatinu, žiadne pribrzdenie zdražovania sa tak nekonalo.
  • Najviac vystrelili ceny bytov v Nitre, dôvodom bolo zaradenie nových luxusnejších projektov do predaja. 
  • Dopyt po bývaní povzbudzujú nielen obavy z inflácie a zdražujúce sa hypotéky, ale už aj pripravované obmedzenie poskytovania „strieborných“ hypoték.

Ceny nehnuteľností aj v druhom štvrťroku rástli, vo viacerých veľkých mestách dvojizbové byty za tri mesiace zdraželi o desatinu a medziročne až o polovicu. Ukazujú to dáta portálu Nehnutelnosti.sk z databáz, z ktorých robí štatistiky cien nehnuteľností aj Národná banka Slovenska (NBS). Tá zverejní svoje prepočty za druhý štvrťrok v auguste.

Ešte prvé mesiace tohto roka sa pritom zdalo, že by sa rast cien bytov mohol zmierniť, pomalšie medziročné tempo rastu cien vypočítala pre slovenské nehnuteľnosti aj NBS. No analytici upozorňovali, že za miernejším rastom najmä v hlavnom meste treba vidieť vypredané novostavby. Tie zvykli priemerné ceny ťahať nahor, no ich ponuka bola slabá. Developeri ich púšťali do predaja len v malých várkach, aby mohli s cenou pružnejšie pracovať.

Vysoký rast cenovej hladiny bol však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie