Denník N

Šéfka odborov Uhlerová: Ak by bola minimálna mzda 1300 až 1400 eur, dalo by sa z nej dôstojne vyžiť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nie je v poriadku, ak odbory sestier vedie poslankyňa za OĽaNO, hovorí prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová. K vyrokovaniu vyšších platov podľa nej pomohol aj štrajk učiteľov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová v rozhovore hovorí o tom:

  • ako prebiehali rokovania o vyšších platoch;
  • prečo sa do nich zapojil aj premiér;
  • či je minimálna mzda 700 eur dostatočná;
  • ale aj to, či odbory zrušia zmluvu so Smerom.

Máte za sebou historickú dohodu so zamestnávateľmi o minimálnej mzde, ako aj zvýšenie platov štátnym zamestnancom a učiteľom. Vyzerá to tak, že ste mali úspešné týždne.

Je to relatívne. Vždy sa nájdu kritici a nespokojní ľudia. Chápem to. Pri platoch sme stále na chvoste Európy. Akékoľvek zvyšovanie je stále nedostatočné, lebo sa zvyšuje nízky základ. Dohodli sme sa so zamestnávateľmi na zvýšení minimálnej mzdy pre rok 2023. Na sume, ktorá prevyšuje zákonný automat. Podstatnejšie je, že sa dohodli zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov bez účasti vlády, akýchkoľvek politických vplyvov alebo politických nánosov. Bola to dohoda postavená na odborných rokovaniach bez toho, aby bola téma politizovaná ako v minulosti. Politici majú pokušenie uchopiť minimálnu mzdu ako politickú a značne populistickú tému. Som rada, že sme to obišli.

Minimálna mzda bude od budúceho roka 700 eur (646 dnes). V čistom zamestnanec uvidí na výplatnej páske sumu 568,97 eura, teda o 43,32 eura viac ako teraz. Ide o nárast o 8,5 percenta, čo znamená, že sa minimálna mzda nezvýši ani o infláciu. Ak by ste sa nedohodli, začal by platiť automat a zamestnanci by dostali 691 eur. Vyrokovali ste o 9 eur viac. Ste s tým spokojná?

Zvyšoval sa nízky základ. Ekonomický model na Slovensku je postavený na nízkych mzdách a lacnej pracovnej sile. Sme tretí od konca v tom, čo si za minimálnu mzdu môžu ľudia kúpiť. Keby sa minimálnu mzda zvýšila aj o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Minimálna mzda

Platy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie