Denník N

Vyraďovanie Jaslovských Bohuníc sa predlžuje. Slovensko na to doplatí desiatkami miliónov eur

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) začala s demontážou chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Snímka je z októbra 2017 - TASR
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) začala s demontážou chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach. Snímka je z októbra 2017 – TASR
  • Atómová elektráreň s dvoma reaktormi V1 slúžila takmer 30 rokov, s vyraďovaním sa začalo v roku 2011 a dokončené malo byť v roku 2025.
  • Tento cieľ sa už nestihne. Nový termín ukončenia projektu je 2027, ale môže sa ešte posúvať. 
  • Dôvodom sú viaceré pochybenia, napríklad dlhé verejné obstarávanie jedného z projektov.
  • Ak Slovensko nedodrží míľnik, náš účet sa môže navýšiť takmer o 100 miliónov eur.

Vyraďovanie blokov V1 v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice nejde podľa plánu. Najväčšie omeškanie spôsobuje projekt dekontaminácie a demolácie budov. Verejné obstarávanie trvá už rok a pol a Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), ktorá má proces ukončenia blokov na starosti, ešte stále nepozná víťaza.

Dôvodov je niekoľko. Najskôr sa menili termíny na predkladanie žiadostí. Potom sa Úrad verejného obstarávania (ÚVO) dlho zaoberal odvolaním jedného z uchádzačov, ktorý bol zo súťaže vylúčený. V Rade úradu navyše chýba jeden člen, a keďže je počet členov párny, hlasovanie sa komplikuje.

Výsledkom je, že JAVYS stále nepozná víťaza, ktorý má zastrešiť najdôležitejší projekt vyraďovania atómky. Spoločnosť sa obáva, že kvôli tomu nestihne ani už posunutý deadline v roku 2027. V takom prípade by sa účet Slovenska za odstavenie Bohuníc zrejme navýšil. Môže sa vyšplhať až na 103 miliónov eur.

Deadline sa posunul o tri roky, môže to byť viac

Celý proces vyraďovania elektrárne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie