Denník N

Rusko a Ukrajina sa dohodli na vývoze obilia cez Čierne more. Kyjiv je však skeptický, či to bude fungovať

Ruskí vojaci strážia obilné silá v ukrajinskom meste Melitopol. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci strážia obilné silá v ukrajinskom meste Melitopol. Foto – TASR/AP

Päť mesiacov po spustení ruskej invázie na Ukrajinu vzniká medzi bojujúcimi stranami prvá dohoda. Týka sa vývozu obilia cez zablokované čiernomorské prístavy.

Obe strany ju za účasti najvyšších predstaviteľov OSN a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana uzavreli v piatok poobede v istanbulskom paláci Dolmabahçe. Ukrajina a Rusko pritom nepodpísali ten istý dokument, ale každá delegácia mala vlastný.

Pre Turecko je táto dohoda veľkým diplomatickým úspechom. Ankara síce odsúdila ruskú agresiu, ale s Moskvou udržiava dobré vzťahy a komunikuje aj s Kyjivom.

Odblokovanie prístavov je mimoriadne dôležité predovšetkým pre krajiny z Blízkeho východu a Afriky, ktorým aj dôsledkom vojny hrozí najväčší hladomor za posledné desaťročia. Z ekonomického hľadiska je však kľúčové aj pre Ukrajinu.

Rusi mali podmienku

Intenzívne rokovania o vývoze obilia prebiehali vyše dvoch mesiacov. Turci hovoria, že ich výsledkom je dohoda, ktorá je kľúčová pre svetovú potravinovú bezpečnosť, no Ukrajinci sú opatrnejší.

Čo presne je jej obsahom? Ako píše BBC, Rusko umožní ukrajinským lodiam s obilím plavbu z čiernomorských prístavov a zaviaže sa, že na ne nebude útočiť.

V ukrajinských silách uviazlo zhruba 22 miliónov obilia z minuloročnej žatvy, ku ktorým by sa mohlo pridať ďalších 60 miliónov z tohto roka.

Rusi však od Turecka žiadajú, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie