Denník N

Analytička Slovenskej sporiteľne: Úroky na hypotéky môžu byť na konci budúceho roku okolo 4 percent (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová hovorí, že ceny hypoték ešte stúpnu, no nečaká, že až na také úrovne ako v Česku, kde je dnes bežných aj viac ako šesť percent. Takisto vraví, že sa zvýšil záujem ľudí o dlhšie fixácie úrokov vrátane tých desaťročných.

S júlovým zvýšením sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) už banky rátali, takže ho skôr započítali do cien hypoték. No ECB bude so zvyšovaním úrokov pre vysokú infláciu v eurozóne pokračovať ďalej. Podľa Valachyovej sa očakáva, že do konca roku 2023 až 2024 by kľúčová sadzba mohla byť okolo dvoch percent.

Európska centrálna banka pred pár dňami prvýkrát po jedenástich rokoch zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o pol percentného bodu. Dôvodom je vysoká inflácia, v júni v priemere v eurozóne dosiahla takmer 9 percent. Neprichádza so zvyšovaním úrokov neskoro? Pomôže to spomaliť rast cien?

Európska centrálna banka bola jednou z posledných globálnych centrálnych bánk, ktoré pristúpili k zvyšovaniu úrokových sadzieb v reakcii na vysokú infláciu. Naozaj prichádza s týmto krokom po dekáde. Myslím si, že sa chceli trochu uistiť, že súčasný inflačný vývoj sa naozaj pretaví do jadrovej inflácie, čiže nebude ťahaný iba cenami komodít, ale ovplyvní aj dlhšie inflačné očakávania. Chceli sa vyhnúť chybe, ktorú spravili v roku 2011, keď začali zvyšovať sadzby a potom ich museli znovu znižovať. Tých 50 bázických bodov, o ktoré zvýšili úrokové sadzby, asi infláciu výrazne neovplyvní. Potenciál zabrzdiť rast cien má ďalšie zvyšovanie sadzieb.

O koľko sa ešte zvýšia?

Trh počíta s tým, že ECB by mohla kľúčové úrokové sadzby zvýšiť na 2 percentá. Čiže z nuly by sme sa v horizonte roku a pol mohli dostať k dvom percentám. To by už mohlo ovplyvniť inflačné očakávania, na ktoré sa ECB pozerá. Sleduje aj terajšiu infláciu v eurozóne, teda tých 9 percent, no pozerá sa najmä na očakávania do roku 2023 až 2024. Tie už aj v ich očiach stúpli, a preto sa rozhodli reagovať zvýšením úrokových sadzieb.

Ako dlho budeme mať na Slovensku vysokú infláciu? 

Očakávame, že v tomto roku by inflácia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Iné podcasty Denníka N

Inflácia

Investovanie a úvery

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie