Denník N

Na svoj osobný účet chodím menej často, ako keď akcie rástli. Nerobí to so mnou nič, ale nebaví ma to, hovorí investičný manažér

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Investičný riaditeľ spoločnosti Finax Radoslav Kasík hovorí, že najbližšie roky budú pre finančné trhy náročnejšie. Nevraví, že trhy budú iba klesať, v tomto je optimistickejší, ako bol na začiatku júna. Ale pravdepodobnosť, že trhy spadnú ešte nižšie, je podľa neho pomerne veľká.

Kasík takisto vraví, že noví investori sa teraz získavajú ťažšie, vidieť, že ľudia sú opatrnejší a majú možno strach. Zase tí, ktorí sa rozhodnú investovať, sa pýtajú, či to majú urobiť už teraz, alebo ešte čakať, a či majú rozložiť investíciu.

“Na Slovensku väčšina ľudí rieši nízky dôchodok a bývanie. Čím skôr sa na to začnete pripravovať, tým vás to bude stáť menej peňazí,” hovorí.

Často sa vás teraz ľudia pýtajú, či už akciové trhy dosiahli dno alebo môžu spadnúť v tomto roku ešte nižšie?

Skôr sa pýtajú, či je už dno za nami a či už majú investovať peniaze, ak majú nejakú hotovosť. Ale nedostávam tieto otázky často. Klienti vedia, že presne trafiť dno sa nedá. Zvlášť v situáciách, keď vývoj na trhoch ovplyvňujú politické rozhodnutia pár ľudí.

Aké sú teraz vyhliadky pre akcie? Na jednej strane rastie vo svete riziko ekonomickej recesie, no doteraz zverejnené výsledky amerických firiem za druhý kvartál vyzerajú lepšie, ako sa čakalo.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie